Buku-buku Rusia yang jarang ditemui hilang dari perpustakaan di seluruh Eropah – NYT

(SeaPRwire) –   Lebih 170 jilid buku terkenal penulis Rusia hilang dari perpustakaan di seluruh Eropah – NYT

Puluhan buku Rusia unik bernilai lebih $2.6 juta, termasuk beberapa karya penyair Alexander Pushkin, telah dicuri dari perpustakaan di seluruh Eropah sejak konflik Ukraine bermula pada 2022, New York Times melaporkan pada Rabu.

Salah satu pencurian pertama dilaporkan berlaku pada April 2022 di perpustakaan Universiti Tartu di Estonia. Dua orang yang memperkenalkan diri sebagai penyelidik Ukraine mengambil beberapa jilid abad ke-19 yang mengandungi tulisan Pushkin (1799-1837) dan Nikolai Gogol (1809-1852).

Empat bulan kemudian, inventori tahunan rutin di perpustakaan mendapati lapan buku yang sama dua orang itu kaji telah hilang. Mereka telah digantikan dengan salinan berkualiti tinggi sehingga hanya pakar yang boleh membezakannya, NYT memberi nota.

Kejadian serupa yang melibatkan buku Rusia langka bernilai puluhan hingga ratusan ribu dolar telah dilaporkan di perpustakaan utama di seluruh Eropah, termasuk Perpustakaan Kebangsaan Latvia, Perpustakaan Negeri Berlin, Perpustakaan Kebangsaan Finland, dan Perpustakaan Kebangsaan Perancis. Perpustakaan Universiti Warsaw merupakan yang paling teruk terjejas, dengan 78 buku tidak dilaporkan, menurut Europol.

Dalam kebanyakan kes, mereka telah digantikan dengan faksimili berkualiti tinggi yang meniru keusangan berkaitan usia asal, menunjukkan operasi sofistikated.

Perpustakaan merupakan sasaran mudah kerana seringkali tidak mencukupi dana dan kekurangan keselamatan, Pierre-Yves Guillemet, peniaga di London khusus dalam buku Rusia langka, memberitahu NYT.

“Ia mudah mendapatkan buku-buku, ia mudah untuk mengetahui buku mana yang harus didapatkan dan ia mudah untuk mengetahui nilainya,” beliau menerangkan.

Sanksi Barat melarang peniaga EU menjual buku langka kepada Rusia, memacu operasi bayangan yang sukar dilacak, outlet itu memberi nota. Walau bagaimanapun, buku Rusia yang dicuri itu tidak mungkin akan muncul di lelongan rasmi Barat, menurut Guillemet.

Satu unit polis Perancis khas memerangi pencurian budaya sedang menyelidiki kes di Perancis dan berkoordinasi di seluruh Eropah, dan sembilan orang telah ditahan berkaitan pencurian, menurut Europol. Pihak berkuasa Perancis dipercayai mendakwa cubaan Rusia untuk mengembalikan harta, NYT berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.