BRICS diminta menetapkan Israel sebagai negara ‘pengganas’

(SeaPRwire) –   Presiden Iran meminta agar kejahatan perang yang didakwa Israel disiasat dan sekatan terhadap Gaza dipecahkan

Presiden Iran Ebrahim Raisi menyeru negara-negara BRICS untuk menetapkan kerajaan Israel dan tentera Israel sebagai pertubuhan pengganas atas dakwaan kejahatan perang mereka terhadap orang Palestin. Beliau mengemukakan permintaan itu kepada Mesyuarat Luar Biasa Bersama Kumpulan mengenai Situasi Timur Tengah di Gaza pada hari Selasa.

Iran, yang secara rasmi menjadi ahli BRICS pada Januari, telah meminta perjumpaan kecemasan itu untuk membincangkan peperangan Israel di Gaza. Raisi mendesak ahli-ahli untuk menggunakan pengaruh mereka untuk memecahkan “pengepungan” Israel terhadap Gaza dan memastikan penghantaran bantuan kemanusiaan yang selamat.

Ia perlu agar rejim palsu ini diiktiraf sebagai rejim pengganas dan tentera mereka dianggap sebagai pertubuhan pengganas,” katanya, memohon kepada ahli-ahli blok untuk mengiktiraf hak negara Palestin untuk membela diri sementara memutuskan hubungan dengan West Jerusalem.

Berhubung dengan jenayah berterusan oleh dan sifat perkauman rejim Israel palsu, negara-negara merdeka [dunia] mengharapkan semua kerajaan terutamanya ahli-ahli BRICS untuk segera meletakkan isu pemutusan hubungan politik, ekonomi dan tentera dengan rejim itu di atas agenda,” Raisi teruskan.

Negara-negara BRICS juga harus membuka siasatan terhadap penggunaan Israel terhadap senjata fosforus putih haram dan senjata lain yang dilarang terhadap orang awam, Presiden Iran mencadangkan.

Iran, kata Raisi, akan menyokong usaha bersama Afrika Selatan – difailkan bersama empat negara lain pada Jumaat di Mahkamah Jenayah Antarabangsa – untuk menyiasat sama ada kejahatan perang telah dilakukan di Gaza. Walau bagaimanapun, beliau mencadangkan fail itu juga harus memegang AS bertanggungjawab atas pembunuhan kanak-kanak di enklaf itu oleh Israel.

Israel telah membunuh lebih 13,500 orang Palestin di Gaza sejak mengisytiharkan perang terhadap Hamas bulan lalu, termasuk sekurang-kurangnya 5,600 kanak-kanak, menurut pegawai kesihatan Palestin. Sekurang-kurangnya 6,000 penduduk lagi di enklaf itu dikatakan hilang. Israel telah merangka pengeboman tidak berperikemanusiaan ke atas wilayah berkekang itu sebagai tindak balas yang dibenarkan terhadap serangan lintas sempadan Hamas yang mengejutkan, yang meninggalkan 1,200 orang Israel mati pada 7 Oktober.

Pemimpin negara-negara ahli BRICS dan negara-negara yang akan menyertai seperti Arab Saudi, Argentina, Mesir, Ethiopia, Iran dan Emiriah Arab Bersatu menghadiri perjumpaan maya Selasa yang dihoskan oleh Afrika Selatan. Walaupun peserta dijangka menerbitkan kenyataan bersama mengenai konflik itu, Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa berkata pada Selasa bahawa diplomat tidak mempunyai masa untuk merangka kenyataan itu. Sebaliknya, kebanyakan negara memilih untuk mengeluarkan kenyataan individu, dengan kebanyakan menyeru bentuk gencatan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)