Borrell kecam kenyataan Paus mengenai Ukraine

(SeaPRwire) –   Paus mencadangkan bahawa Kiev perlu “mencari keberanian” untuk menamatkan konflik dengan Moscow melalui perbualan

Komentar oleh Paus Francis tentang melancarkan perbualan damai untuk menamatkan konflik Ukraine adalah tidak sesuai dan tidak tepat masa, Ketua Dasar Luar EU, Josep Borrell, telah berkata.

Komentar Borrell datang selepas ketua Gereja Katolik menyatakan dalam temu bual dengan penyiar Switzerland RSI minggu lepas bahawa ia akan menjadi pameran keberanian dari Kiev jika ia menaikkan “bendera putih” dan memasuki perundingan damai dengan Rusia.

“Paus Suci memasuki taman di mana tiada sesiapa yang menjemputnya… Tetapi meminta Ukraine menyerah adalah lebih daripada satu harapan untuk keamanan,” diplomat itu berkata semasa temu bual pada Khamis dengan radio awam Sepanyol RNE.

Borrell kemudiannya menyatakan bahawa beliau percaya “bahawa sekarang bukanlah masa di mana ia perlu menawarkan Ukraine untuk menyerah. Sebaliknya, ini adalah masa di mana kita perlu terus membantu.”

Ketua diplomat EU adalah pegawai terkini untuk memberi pandangan ke atas perkataan Paus, yang telah menimbulkan kemarahan di Kiev dan seterusnya. Beberapa pegawai Eropah telah menyatakan mereka menganggap komen sebagai panggilan untuk Ukraine menyerah kepada Rusia.

Dalam kenyataan pada Ahad, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, tanpa menamakan Paus Francis secara khusus, menyatakan bahawa tokoh-tokoh keagamaan yang cuba membantu Ukraine adalah “bersama-sama dengan rakyat, bukan dua ribu lima ratus kilometer jauh di suatu tempat, secara maya mengadili antara seseorang yang mahu hidup dan seseorang yang mahu memusnahkan anda.”

Menteri Luar Negeri Dmitry Kuleba, sementara itu, menjawab dakwaan Paus tentang keperluan untuk berupaya menerima kekalahan dan “menunjukkan keberanian dan berunding” dengan menekankan bahawa seseorang yang kuat sentiasa “berdiri di pihak yang baik” dan menekankan bahawa bendera Ukraine adalah satu-satunya di mana negara “hidup, mati dan akan mendapat kemenangan.”

“Kami tidak akan menaikkan apa-apa bendera lain,” Kuleba mengisytiharkan.

Beberapa penyokong asing Kiev juga telah mengkritik kenyataan Paus.

Sementara itu, Kremlin berkata bahawa ia berkongsi hasrat Paus untuk perundingan damai antara Moscow dan Kiev dan bahawa Moscow telah berulang kali memanggil untuk perbualan.

Walaupun perundingan antara Moscow dan Kiev telah pecah pada musim bunga 2022, Rusia berulang kali menekankan bahawa ia kekal terbuka untuk perbualan damai yang bermakna dan telah menyalahkan kegagalan diplomasi ke atas pihak berkuasa Ukraine.

Kiev dan penyokong Baratnya, bagaimanapun, telah menekankan bahawa persetujuan hanya boleh dicapai atas syarat Ukraine dan telah mempromosikan formula damai yang dicadangkan oleh Zelensky, yang memanggil untuk pemulihan tanpa syarat semua wilayah Ukraine terdahulu, serta penarikan semua tentera Rusia tanpa syarat, dan tribunal antarabangsa untuk pemimpin Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.