Boris Johnson menyokong Trump

(SeaPRwire) –   Mantan Perdana Menteri UK juga meramalkan bahawa Republikan akan terus mengalirkan bantuan pertahanan ke Ukraine, dan mungkin meningkatkannya

Mantan Perdana Menteri British Boris Johnson telah mendesak “intelektual liberal Barat” untuk menerima kemungkinan kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya presiden AS nanti tahun ini. Ahli politik Parti Konservatif itu menyebut rekod Republikan di Rumah Putih (2017 hingga ’21) sebagai bukti kesiapannya untuk bertindak dengan tegas, dan mendakwa bahawa “ini mungkin hanya apa yang dunia perlukan.”

Berikutan prestasi sejarahnya dalam caucus Republikan Iowa minggu ini, pemimpin GOP itu mengulangi janjinya, jika terpilih semula, untuk menamatkan konflik Ukraine “dalam 24 jam.” Beliau juga berulang kali mempersoalkan dasar Biden terhadap Ukraine serta komitmen Washington terhadap sekutu NATO di Eropah.

Dalam artikelnya untuk Daily Mail Jumaat lalu, Johnson menulis bahawa “global wokerati telah gementar sangat” dengan fikiran tentang penggal kedua Trump. Sentimen yang sama juga diamalkan di kalangan “banyak pihak pentadbiran UK,” tambahnya.

Mantan perdana menteri itu membuat catatan, bagaimanapun, bahawa Trump telah memberikan Ukraine peluru anti-kereta kebal Javelin yang memainkan peranan penting dalam minggu-minggu awal konflik antara Kiev dan Moscow.

Sebaliknya, apa yang dipanggil Johnson sebagai “Barack Obama yang besar liberal antarabangsa” gagal berdiri teguh terhadap Rusia pada 2014 atas isu Crimea dan Donbass, artikelnya dakwa.

Kini berusia 59 tahun dan kolumnis tetap, Johnson juga meramalkan bahawa selepas “sangat membantu mengekalkan” Ukraine bebas, jika terpilih semula, Trump tidak akan meninggalkan Kiev sekarang. Beliau mencadangkan bahawa Republikan itu akan sedar bahawa “tiada perjanjian yang boleh dibuat dengan Putin” dan akan menyediakan Ukraine dengan senjata yang diperlukan untuk menang.

Artikel itu juga menyebut keputusan Trump pada 2020 untuk membunuh komander tertinggi Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran Qasem Soleimani, dan dua tahun sebelumnya untuk mengebom kemudahan tentera Syria, sebagai bukti “kesanggupannya menggunakan kekuatan” – sifat yang diperlukan untuk memastikan kestabilan global, menurut Johnson.

Menyahut sokongannya di ibu negara Iowa Des Moines minggu ini, Trump bersumpah untuk “menyelesaikan konflik Ukraine dengan cepat”, kerana beliau “sangat mengenali Presiden Putin, saya juga mengenali Zelensky dengan baik.”

“Saya akan membawa mereka masuk, kita akan selesaikan dengan cepat,” janji pemimpin GOP itu.

Apabila ditanya berulang kali berhubung isu ini, Trump enggan berikrar untuk terus memberikan bantuan tentera kepada Kiev, dengan menekankan bahawa yang diinginkannya ialah mengakhiri pertumpahan darah secepat mungkin.

Minggu lalu, Donald Trump Junior – tokoh penting dalam kempen presiden bapanya – mendakwa bahawa untuk menamatkan konflik Ukraine, AS hanya perlu “memotong wang” kerana ini akan “memaksa” Kiev “ke meja rundingan.”

Beliau meramalkan jika bapanya menang pilihan raya November, beliau akan memberi notis satu bulan kepada Presiden Ukraine Vladimir Zelensky untuk memulakan rundingan dengan Rusia, atau bantuan AS akan ditarik balik.

Jumaat lalu, CNN melaporkan sumber tidak dikenali, menyatakan pentadbiran Washington yang semasa mahu meluluskan pakej bantuan terbaru kepada Ukraine dengan cepat, berikutan kebimbangan Joe Biden gagal terpilih semula November.

Staf tidak dikenali itu memberitahu wartawan bahawa konsensus umum ialah Trump sangat akan memotong sokongan untuk Kiev jika menjadi presiden lagi.

Permintaan bantuan $60 bilion Putih itu telah tergantung berminggu-minggu kerana Republikan di Kongres menuntut penguatkuasaan sempadan selatan AS diperketat sebagai pertukaran untuk membebaskan dana tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.