Boris Johnson menafikan mengarahkan Ukraine ‘untuk berjuang’

(SeaPRwire) –   Kiev menarik balik persetujuan damai dengan Moscow berikutan lawatan bekas PM UK

Britain tidak memaksa Ukraine meninggalkan keamanan dengan Rusia awal dalam konflik itu, bekas Perdana Menteri Boris Johnson telah berkata. Kata-katanya datang sebagai tindak balas kepada pendedahan baru-baru ini tentang lawatannya ke Kiev pada April 2022 oleh seorang ahli politik Ukraine terkemuka, yang kini juga cuba menarik balik kisahnya.

Peranan Johnson dalam menggagalkan rundingan damai Istanbul antara Moscow dan Kiev telah didedahkan seawal Mei 2022 oleh laman Ukrainska Pravda. Pada akhir November, ketua blok parti Presiden Vladimir Zelensky di parlimen Ukraine, David Arakhamia, juga mengesahkannya, memicu reaksi dari Rusia.

Bekas PM British akhirnya menangani isu itu sendiri, memanggilnya “tiada apa-apa selain propaganda Rusia yang palsu” dalam temubual dengan The Times pada Rabu.

Johnson berkata bahawa beliau hanya telah memberitahu Zelensky bahawa UK akan menyokong Ukraine “seribu peratus” dan menyuarakan kebimbangan tentang sifat sebarang persetujuan yang mungkin dengan Rusia.

“Saya agak bimbang pada tahap itu. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana persetujuan itu boleh berlaku, dan saya fikir mana-mana persetujuan dengan [Presiden Rusia Vladimir] Putin akan menjadi agak kotor,” Johnson memberitahu The Wall Street Journal, mengikut The Times.

Arakhamia, pengurus rundingan Kiev di perbincangan Turki, media Ukraine 1+1 pada 24 November bahawa Rusia konflik sekiranya Ukraine mengisytiharkan neutraliti dan menjanjikan untuk tidak menyertai NATO. Pada masa ini, Arakhamia berkata, Johnson “datang ke Kiev dan berkata bahawa kami [Barat] tidak akan menandatangani apa-apa dengan [Rusia] sama sekali. Dan [berkata] ‘Marilah kita terus berjuang.'”

Berbual dengan The Times, Arakhamia kini mendakwa bahawa kata-katanya telah “diputarbelitkan” oleh media Rusia, bahawa komen Johnson tentang “berjuang sahaja” adalah dalam konteks melawan Rusia bersama-sama, dan tiada pegawai Barat pernah mempunyai kuasa untuk memerintah Zelensky.

“Sama ada ketika itu atau kini, tiada rakan [Barat] kami memberi arahan kepada Ukraine tentang bagaimana membina pertahanannya atau keputusan dasar apa yang perlu diambil. Ini adalah hak berdaulat kepimpinan Ukraine,” The Times memetik Arakhamia sebagai berkata. “Tiada cadangan damai atau persetujuan damai yang mungkin pada Februari atau Mac 2022.”

Dalam tempoh beberapa bulan konflik dengan Rusia meningkat, Kiev semakin bergantung kepada Barat untuk senjata, peluru, bekalan, serta dana untuk gaji kerajaan dan penduduk. Jeneral Amerika dan British juga menyokong serangan balas musim panas Ukraine 2023, yang berakhir dengan bencana.

Johnson sendiri telah digulingkan sebagai PM pada Jun 2022 dan akhirnya dipaksa meletak jawatan daripada kerusi parlimennya di bawah bayang-bayang skandal berkaitan penguncian COVID-19. Pada Oktober lepas, beliau telah dilantik ke Majlis Kepemimpinan Antarabangsa Pusat Analisis Dasar Eropah (CEPA), sebuah pemikir rakan yang diketahui dibiayai oleh kerajaan AS, NATO, dan kontraktor tentera Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.