Boeing mengakui kesilapan selepas kejadian pecah di udara

(SeaPRwire) –   Insiden di mana panel terlepas dari pesawat Boeing 737 Max-9 telah menyebabkan model pesawat itu dilarang terbang di beberapa negara

Pembuat pesawat Boeing telah mengakui kesalahan reka bentuk yang menyebabkan sebahagian besar badan pesawat Boeing 737 Max-9 terlepas tidak lama selepas lepas landas pada hari Jumaat lalu. Beberapa daripada pelanggan utama syarikat itu kemudiannya menunjukkan kepada “masalah kawalan kualiti yang lama” Boeing.

Penerbangan Alaska Airlines Penerbangan 1282 yang naas itu lepas landas dari Portland, Oregon dan menuju ke California apabila kejadian terlepas meninggalkan lubang besar di sebelah kirinya, seperti yang terlihat dalam rakaman penumpang. Data pelacakan penerbangan menunjukkan bahawa pesawat jet itu telah mencapai ketinggian 16,000 kaki (4876 meter) sebelum memulakan penurunan kecemasan.

Menyahut soalan pekerja semasa mesyuarat di kilang Boeing 737 di luar Seattle pada Selasa, CEO Dave Calhoun berkata: “Kami akan mendekati ini dengan mengakui kesilapan kami.” Beliau juga berjanji “ketelusan 100% dan lengkap setiap langkah.

Sementara itu, pada Sabtu, Agensi Penerbangan Persekutuan AS (FAA) mengumumkan bahawa ia telah memerintahkan penahanan sementara 171 pesawat Boeing 737 Max 9 untuk pemeriksaan.

Pengerusi Lembaga Keselamatan Pengangkutan Negara Jennifer Homendy memberi amaran pada Isnin bahawa agensinya mungkin memperluas siasatan, yang berpotensi melibatkan pemeriksaan lebih mendalam untuk Boeing dan proses pembuatannya.

Turkish Airlines juga mengumumkan bahawa ia akan menggantung operasi lima pesawat Boeing 737 Max 9nya menunggu kajian teknikal, dengan pengendali Amerika Latin Copa Airlines dan Aeromexico mendaratkan 40 pesawat juga.

Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah, serta Otoriti Penerbangan Awam Britain, melaporkan bahawa tiada syarikat penerbangan yang beroperasi di wilayah masing-masing “kini mengendalikan” pesawat dalam konfigurasi yang terjejas.

Alaska Air Group Inc. dan United Airlines Holdings berkata mereka telah menemui beberapa pesawat Boeing 737 Max 9 lagi dengan sakup longgar selepas perintah penahanan FAA.

Berkomentar mengenai insiden minggu lalu, Ketua Eksekutif Emirates Tim Clark berkata Boeing “telah mempunyai masalah kawalan kualiti untuk waktu yang lama sekarang, dan ini hanyalah manifestasi lain daripadanya.”

Telah memasuki perkhidmatan pada 2017, Max 9 adalah yang terbaru dalam siri Boeing 737 pesawat berenjin kembar tunggal. Dianggarkan terdapat kira-kira 1,300 buah pesawat yang dipercayai berada dalam perkhidmatan pada masa ini.

Model ini telah dilanda siri kejadian buruk dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan dua kemalangan di Ethiopia (2019) dan Indonesia (2018) mengorbankan 346 nyawa. Bencana itu menyebabkan pesawat itu dilarang terbang selama 20 bulan pada Mac 2019.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.