Bintang Rock Jepun Yoshiki Bercerita Terbuka

yoshiki-2023

Yoshiki Hayashi adalah orang paling terkenal yang belum pernah anda dengar. Dikenali sebagai Yoshiki sahaja oleh penyokong setia beliau, lelaki berusia 57 tahun ini adalah salah seorang muzik terkenal di Jepun, telah menjual 30 juta rekod bersama kumpulan rock X Japan dan menjual habis Stadium Tokyo Dome – stadium besbol kolosal 55,000 tempat duduk di bandar itu – sebanyak 18 kali. Selain memperbadankan genre Visual Kei – jawapan Jepun kepada glam rock – sebagai pemain dram, penulis lagu dan ketua utama X Japan, beliau juga seorang pemain piano kelasik yang terlatih dan penggubah. Pada tahun 1999, Yoshiki menukar kasut platform dan riasan berat dengan dasi dan tuksedo untuk mempersembahkan susunan kelasiknya sendiri untuk bekas Maharaja Akihito pada ulang tahun ke-10 naik takhta baginda. Tambah pula dengan boneka Hello Kitty, barisan kimono, wangi dan kad kreditnya sendiri, anda mungkin mula memahami saiz Brand Yoshiki.

Tetapi kemasyhuran Yoshiki meluas di luar sempadan negara asalnya. Selepas berpindah ke Los Angeles pada 1990-an untuk mencari pengiktirafan antarabangsa, enigma muzik ini telah membuat impaknya di AS. Beliau telah menjual habis tempat seperti Madison Square Garden, bekerjasama dengan Gene Simmons dan penerbit legenda The Beatles George Martin, dan bahkan diabadikan oleh legenda Marvel yang lewat Stan Lee dalam siri komik Blood Red Dragon, yang menampilkan bintang rock sebagai wira. Pada 5 Nov, beliau akan mempersembahkan dokumentari muzik Yoshiki Under the Sky di Los Angeles. Baru-baru ini, beliau mempersembahkan siri konsert untuk menyambut ulang tahun ke-10 album Yoshiki Classical.

“Saya bersedia untuk berrock,” katanya kepada TIME pada bulan Oktober ketika berlatih untuk persembahan di Carnegie Hall. Ia adalah pertunjukan muzik kelasik tetapi Yoshiki tidak dapat menahan diri daripada melemparkan solo dram kecil ke dalam campuran.

Dalam kehidupan yang dipenuhi tragedi, sama ada emosi atau fizikal, artis ini memberikan segalanya ke dalam persembahan. Yoshiki telah menanggung kehilangan yang tidak terbayangkan. Bapanya membunuh diri ketika beliau berusia 10 tahun begitu juga dengan bekas ahli kumpulannya Hideto “HIDE” Matsumoto dan Taiji Sawada. Beliau hidup dalam kesakitan yang hampir berterusan akibat kecederaan yang disebabkan oleh kadang-kadang ketagihan beliau terhadap seni. Beliau memakai leher topi ketika bermain dram kerana tahun-tahun menghentak kepala, mengalami kesakitan yang teruk pada kedua-dua tangan yang disebabkan oleh bermain piano, dan telah menjalani dua pembedahan belakang besar sejak 2009. “Sesetengah orang mengatakan cara saya bermain adalah bunuh diri,” katanya kepada TIME dalam temubual 2019.

Tetapi dikelilingi oleh mainan berbulu, macaroon mini dan pastinya 150 batang mawar berduri panjang di suite penthouse Shanghai yang luas Shangri-La hotel, Yoshiki menunjukkan sedikit tanda trauma, selain sokongan pergelangan kulit berwarna di bawah jaket plether berairnya. Walaupun kacamata hitamnya menyembunyikan matanya yang berriasan tebal, beliau semua senyuman, ayunan rambut, dan selfi ketika beliau bekerja melalui satu pagi penuh temubual media tempatan. Beliau pakar menjawab soalan-soalan remeh – “Apakah perkara kegemaran anda tentang Shanghai?”; “Sup dumpling xiao long bao, tentu sahaja.” “Haiwan apakah anda paling ingin menjadi?”; “Panda, apa lagi?”. Ketika beliau melawat seluruh dunia mempromosikan dokumentari Stephen Kijak 2016 yang memenangi anugerah – We Are X – di mana Yoshiki membuka diri untuk kali pertama tentang bahagian masa lalunya, Yoshiki Under the Sky sedang difilemkan.

Ketika Yoshiki bercakap dengan TIME pada 2019, beliau baru sahaja kembali dari acara karpet merah yang secara serentak mempromosikan album studio pertama X Japan dalam 22 tahun (Toshi akhirnya menjadi bermusuhan dengan kultus dan dua ahli baru menyertai kumpulan), dokumentari We Are X dan filem animasi Spycies di mana Yoshiki menulis skor. Selepas 15 minit menyegarkan wajah yang sudah sempurna berriasan, beliau bersedia untuk bertemu soalan saya, lampu, dan kamera. Menerangkan mengapa beliau mengambil keputusan untuk membuat dokumentari lagi secepat itu, lelaki mungil dan lembut bercakap di sofa berhadapan mengatakan walaupun We Are X “hanya menyentuh permukaan,” membuka diri di hadapan kamera adalah terapi terbaik yang pernah dilaluinya. “Air mata yang saya keluarkan seolah-olah mencuci lalu masa silam dan kesakitan saya,” bisiknya. “Mungkin saya mahu merasa lebih baik lagi.”

Jadi kami bercakap tentang zaman kanak-kanaknya. Bagaimana bapanya, seorang penari tap dan pemain piano jazz, tidak menunjukkan tanda depresi, memberikan hadiah dan perhatian sehingga hari beliau mengambil nyawa sendiri. Yoshiki mengingat pulang ke rumah selepas latihan kumpulan untuk mendapati bapanya terbaring di lantai dapur dikelilingi ahli keluarga. Mereka memberitahu beliau dan adiknya lelaki bahawa beliau telah meninggal dunia akibat serangan jantung, tetapi Yoshiki mendengar kebenaran. Sehingga hari ini, beliau masih tidak mengetahui apa yang memicu bunuh diri itu. “Ia seperti keluarga saya mula hidup seolah-olah dia tidak wujud,” katanya.

Kami bercakap tentang kematian HIDE dan fikiran bunuh diri sendiri serta pengunduran diri daripada awam sehingga persembahan untuk Maharaja Akihito akhirnya memaksa beliau keluar dari bayang-bayang. Tetapi apabila saya tanya mengapa beliau memecat Taiji pada tahun 1992, lima tahun sebelum kumpulan membuat persembahan New Year’s Eve terakhir di Tokyo Dome, air mata perlahan mengalir di wajahnya. Walaupun akhirnya beliau menjawab, beliau berbuat demikian atas syarat bahawa beliau boleh menarik balik kenyataan pada tarikh kemudian. Yoshiki akhirnya melaksanakan hak itu. “Ada beberapa perkara yang mungkin saya mahu bawa ke liang lahad,” katanya.

Sama ada beliau akan pernah dapat membuka diri sepenuhnya tentang bahagian paling misteri masa lalunya, Yoshiki percaya misi hidupnya adalah membantu orang lain ketika masa sukar, sama ada melalui muzik atau kisahnya. Ketika jari-jarinya bermain di atas tuts kepada irama lagu balada 1996 X Japan “Forever Love” di konsert kecil awal hari itu, jelas bahawa kira-kira 200 orang penyokong muda yang hadir menghubungi dalam perasaan lagu yang bersedih itu dengan dalam. Boneka Yoshikitty dan lampu telefon diangkat tinggi ketika orang ramai dengan lembut menyanyi, goyang, dan menangis.

Tetapi untuk lelaki yang mendakwa beliau mahu mati sejak hari itu ketika beliau berusia 10 tahun, Yoshiki masih mempunyai satu matlamat besar hidup untuk dicapai. Seperti pengaruh eklektiknya daripada Mozart, Tchaikovsky, The Beatles dan Queen, beliau berazam untuk melihat bakat tidak dapat dinafikan itu diiktiraf di seluruh dunia dalam hayatnya. “Saya sangat yakin tentang setiap lagu yang saya tulis, tetapi jika saya menjadi lebih terkenal dan berpengaruh, saya mahu merasakan kemasyhuran itu sebelum saya mati,” katanya tanpa sebarang keraguan palsu. “Saya hanya mahu mencipta muzik yang akan bertahan beratus-ratus tahun.”

Jika anda atau seseorang yang anda kenali mungkin mengalami krisis kesihatan mental atau memikirkan bunuh diri, hubungi atau teks 988. Dalam kecemasan, hubungi 911, atau dapatkan rawatan dari hospital tempatan atau pemberi kesihatan mental.