Billionair dedahkan rancangan ‘Sukan Doping’

(SeaPRwire) –   The Enhanced Games, didukung oleh kumpulan VIPs Lembah Silikon, menggelarnya sebagai “Sukan Olimpik masa depan”

Pengasas bersama PayPal Peter Thiel antara segelintir jutawan teknologi yang membiayai The Enhanced Games, pertandingan sukan swasta yang menggalakkan doping dan penambahbaikan berasaskan transhumanisme, menurut kenyataan pada X (dahulunya Twitter) oleh akaun rasmi Games pada Selasa.

Ahli modal usaha Christian Angermeyer dan bekas CTO Coinbase Balaji Srinivasan juga disebut sebagai penyumbang kepada “bulatan pelabur” Games. Perolehan tersebut mencukupi untuk membiayai edisi pertama Games, menurut pengasas dan ahli modal Australia Aron D’Souza kepada New York Post pada Khamis. Walau bagaimanapun, D’Souza enggan mendedahkan jumlah sebenar yang dikumpul, hanya menyatakan ia berada pada “jutaan tinggi tunggal” .

Thiel dilaporkan berhasrat memberi maklumat lanjut mengenai pelaburannya pada April dan akan mempromosikan Games semasa Sukan Olimpik “sebenar” di Paris pada Julai. Ketua Eksekutif Palantir ini sendiri seorang peminat doping, mengambil hormon pertumbuhan manusia dan metformin untuk tujuan pembinaan otot dan anti-penuaan, masing-masing, dan berharap dibekukan secara kriogenik sebelum kematian.

Beberapa bandar kini sedang berbincang untuk menjadi tuan rumah Games, D’Souza mendakwa, meramalkan pertandingan pertama akan berlangsung menjelang pertengahan tahun depan menggunakan kemudahan sukan sedia ada – satu usaha untuk mengelakkan kemewahan pembinaan yang biasanya berlaku apabila bandar bersaing untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik.

Selain mengambil dadah peningkatan prestasi, peserta sukan digalakkan menggunakan apa yang disebut “teknologi prestasi” seperti “pakaian renang super poliuretana” yang dilarang oleh FINA pada 2010 selepas ia digunakan untuk memecahkan 55 rekod dunia dalam setahun.

D’Souza membenarkan idea membenarkan atlet mengambil dadah “terbuka dan jujur” dengan mendakwa bahawa “44% atlet Olimpik mengaku menggunakan bahan larangan manakala hanya 1% tertangkap.” Beliau menggambarkan pandangannya yang pro-doping sebagai berdiri untuk kebebasan perubatan, memberitahu Post, “Individu harus dapat membuat pilihan tentang badan anda dan tiada – sama ada ia persekutuan sukan atau kerajaan – harus dapat memberitahu mereka apa yang harus dilakukan tentangnya.”

Pelabur itu juga mempromosikan acaranya sebagai manfaat kepada penyelidikan saintifik, dengan atlet sebagai bahan uji cuba menentukan “kompaun dan terapi” yang berfungsi untuk “memanjangkan hayat manusia.”

D’Souza mendakwa lebih 900 atlet telah menghubunginya dengan minat untuk bersaing dalam Games sejak beliau mendedahkan konsep tersebut tahun lalu. Tidak seperti Sukan Olimpik, Games menjanjikan setiap peserta gaji asas yang besar selain keuntungan pertandingan.

Ketua US Anti Doping Agency Travis Tygart menolak Games sebagai “pertunjukan bodoh yang berbahaya” dan “bukan sukan sebenar” dalam temubual November dengan CNN, manakala bekas juara Olimpik Australia emas Anna Meares memanggilnya “tidak adil, tidak selamat” dan “satu lelucon.” Peguam Jim Walden menambah ia mungkin haram di AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.