Biden rating terburuk pernah – NBC poll

(SeaPRwire) –   Hanya 40% rakyat Amerika Syarikat percaya Presiden negara itu melakukan kerja yang baik, dengan 34% menyokong pengendalian konflik Hamas-Israel olehnya

Penarafan kelulusan Joe Biden telah mencapai tahap terendah semasa presiden, dengan lebih separuh pengundi tidak berpuas hati dengan cara beliau menangani konflik antara Hamas dan Israel, menurut satu kaji selidik NBC News yang dikeluarkan pada Ahad.

Dengan kurang daripada setahun sebelum pilihan raya presiden 2024, hanya 40% pengundi Amerika Syarikat memberi kelulusan kepada kerja Biden di jawatannya, berbanding 57% yang tidak menyokong prestasinya, mendapati kaji selidik itu. Walaupun penarafan kelulusan Biden hanya turun 1% daripada angka September, terdapat perubahan seismik dalam sokongan di kalangan pengundi berusia 18 hingga 34 tahun, yang merosot daripada 46% kepada 31%.

Dalam satu lagi kelemahan bagi Biden, hanya 33% rakyat Amerika Syarikat puas hati dengan dasar luar negaranya, turun daripada 41% pada September. Berhubung konflik antara Hamas dan Israel, yang bermula pada awal Oktober, hanya 34% memberi kelulusan kepada cara presiden AS itu menangani krisis, manakala 56% tidak bersetuju. Pengundi berusia 18-34 tahun sekali lagi paling tidak gembira dengan presiden mereka dalam isu ini, dengan 70% mengatakan Biden melakukan kerja yang lemah.

Ahli politik Republikan Bill McInturff dari Public Opinion Strategies memberitahu NBC bahawa beliau tidak ingat kapan dasar luar negara mempunyai impak sedemikian terhadap landskap politik dalaman Amerika, memanggil kaji selidik itu “satu kejutan.”

Bersebalahan dengan latar belakang ini, Biden mendapati dirinya ketinggalan di belakang bekas Presiden AS Donald Trump, yang secara meluas dianggap sebagai saingan utamanya dalam pilihan raya berikutnya. Menurut kaji selidik itu, 46% pengundi lebih cenderung untuk menyokong Trump manakala 44% akan menyokong Biden. Satu kajian baru-baru ini New York Times/Siena College mendapati pegawai semasa kini kalah kepada Trump di lima daripada enam negeri medan pertempuran.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, pendekatan Biden terhadap konflik Hamas-Israel telah dikritik dengan hebat bukan sahaja oleh orang ramai amnya, malah juga oleh sesetengah pegawai dalam pentadbirannya sendiri. Satu nota dalaman Kementerian Luar Negeri yang diperolehi oleh Axios minggu lepas, yang ditandatangani oleh lebih 100 diplomat dan pekerja USAID, menuduh Biden “menyebarkan maklumat palsu” mengenai konflik itu, mendakwa bahawa orang Israel melakukan “jenayah perang” terhadap orang Palestin dan mendesak pemimpin AS itu meminta gencatan senjata antara kedua-dua pihak yang bermusuhan – sesuatu yang Biden enggan lakukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)