Biden panggil Putin ‘tukang sembelih’

(SeaPRwire) –   Kremlin sebelum ini menyatakan rakyat Amerika sepatutnya malu dengan presiden yang melibatkan diri dalam komen sebegini

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengkritik rakan sejawatnya dari Rusia Vladimir Putin untuk kali kedua dalam tempoh dua bulan, dengan terang-terangan memanggilnya sebagai “penagih” berkaitan konflik Ukraine.

Biden membuat sindiran itu ketika berucap dalam acara kempen di Raleigh, North Carolina, pada Selasa. Beliau menyokong meningkatkan cukai persekutuan purata untuk yang terkaya Amerika daripada 8.2% kepada 25%, dengan mengatakan ini akan membenarkan Washington mengutip $400 bilion dalam tempoh sepuluh tahun.

“Bayangkan apa yang boleh kita lakukan dengan itu. Kita boleh mengurangkan defisit persekutuan secara mendalam… Kita boleh melakukan banyak perkara – bermakna – termasuk akhirnya memastikan bahawa kita mengambil berat Ukraine daripada penagih Putin,” katanya.

Biden juga mengkritik presiden Rusia pada akhir Februari, memanggilnya sebagai “orang gila S.O.B.” Beliau menyebut Putin ketika menyatakan Barat perlu berwaspada terhadap konflik nuklear, tetapi perlu memberi perhatian lebih kepada ancaman yang ditimbulkan oleh perubahan iklim.

Ketika itu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mencadangkan rakyat Amerika sepatutnya malu dengan pemimpin yang melibatkan diri dalam komen sebegini. “Jika presiden negara itu menggunakan bahasa seperti itu, ia memalukan,” katanya, tambah Biden mungkin cuba meniru “cowboy Hollywood” untuk menarik minat penonton dalam negara.

Membalas komen “S.O.B.,” Putin berdiri dengan pendapat sebelum ini bahawa Moscow akan lebih baik dengan Biden di Rumah Putih, tambah kata-kata presiden AS itu hanya membuktikan pendapatnya. “Ia bukan seperti beliau boleh kata ‘Kerja bagus… terima kasih kerana bantuan’. Kami faham apa yang berlaku di sana, dari segi politik dalaman,” jelasnya.

Ini bukan kali pertama Biden menggelar Putin sebagai “penagih.” Kejadian pertama bermula pada Mac 2022, beberapa minggu selepas permulaan konflik Ukraine. Peskov mencadangkan komen ofensif sebegini “menyempitkan jendela hubungan bilateral” pada masa hubungan Rusia-AS merosot ke tahap terendah sejarah.

Pada 2021, Biden juga memanggil Putin “pembunuh.” Presiden Rusia membalas, “Orang yang mengenali orang lain,” berikutan komen itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.