Biden menjanjikan untuk melindungi demokrasi AS daripada ‘Nazi’ Trump

(SeaPRwire) –   Mantan presiden menuduh Biden ‘menakutkan dengan ketakutan’

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menuduh lawan politiknya Donald Trump cuba merampas kuasa melalui “keganasan politik”, menyamakan retorik bekas pemimpin itu dengan yang digunakan oleh “Jerman Nazi” sambil menganggapnya sebagai ancaman kepada demokrasi Amerika itu sendiri.

Biden melancarkan serangan besar-besaran terhadap Trump semasa ucapan kempen di Pennsylvania pada Jumaat malam, dengan menyebut rusuhan di Capitol AS pada 6 Januari 2021 sebagai sebahagian besar daripada legasi bekas presiden itu.

“Kempen Donald Trump adalah tentang dirinya sendiri, bukan Amerika. Bukan anda. Kempen Donald Trump terobsesi dengan masa lalu, bukan masa depan. Dia bersedia mengorbankan demokrasi kita, meletakkan dirinya dalam kuasa,” kata Biden, kemudian mengkritik Trump sebagai “sakit” dan “pengecut.”

Mengingat kekacauan selepas pilihan raya presiden terakhir, Biden kemudian berkata bahawa Trump dan penyokongnya masih menganuti “keganasan politik”, menambah “Serangan Trump terhadap demokrasi bukan hanya sebahagian daripada masa lalunya. Inilah yang dijanjikannya untuk masa depan.”

Dia juga membuat perbandingan antara calon Republikan itu dengan Reich Ketiga. “Dia memanggil mereka yang menentangnya sebagai kuman. Dia bercakap tentang darah Amerika yang diracun, meniru bahasa yang sama digunakan di Jerman Nazi,” presiden itu terus berkata, meletakkan dirinya sebagai pembela institusi Amerika.

Trump membalas dalam ucapannya pada Jumaat malam, memanggil ucapan Biden sebagai “acara kempen yang menakutkan dengan ketakutan” sambil mengkritik pemimpin itu kerana “rentetan kelemahan, ketidakcekapan, rasuah dan kegagalan yang tak terputus.”

“Lihat apa Biden lakukan di sempadan atau inflasi, atau tentera kita, hari mengerikan itu di Afghanistan, lihat apa dia lakukan dengan tenaga – di seluruh dunia, kita malu sebagai negara. Kita menjadi malu sebagai negara,” tambah Trump.

Jurucakap Trump Steven Cheung kemudian menggambarkan Biden sebagai “ancaman sebenar kepada demokrasi,” menuduhnya “menggunakan kerajaan untuk menyerang lawan politik utamanya dan campur tangan dalam pilihan raya 2024.”

Pemimpin barisan hadapan GOP memberikan ucapannya di acara pertama daripada beberapa acara yang dijadualkan di Iowa, yang akan memulakan caucusing pada 15 Januari. Negeri itu biasanya antara yang pertama memulakan undian bersama New Hampshire, dan dianggap ujian penting bagi calon.

Ketika perlumbaan 2024 hampir tiba, Biden menghadapi rating kelulusan merosot, menamatkan tahun lalu pada hanya 39%, rating terendah bagi semua presiden terakhir tujuh pada akhir penggal pertama menurut Gallup. Bandingkan dengan itu, Trump menamatkan penggal tunggalnya di pejabat dengan 45% kelulusan, manakala bekas Presiden Barack Obama mencatat sedikit lebih rendah 43%.

Trump pula kini terlibat dalam pertempuran undang-undang di Maine dan Colorado selepas kedua-dua negeri itu menggugurkan namanya daripada helai undi, dan terlibat dalam empat kes jenayah berasingan, yang bekas pemimpin itu tuduh sebagai “penganiayaan politik” terhadapnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.