Biden menetapkan tarikh Jun untuk rancangan mengenai aset Rusia – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Pemimpin EU berat hati untuk merampas berbilion dolar beku, kerana takut balasan dan kerosakan terhadap euro

Presiden Joe Biden menekan pemimpin Kumpulan Tujuh (G7) untuk membuat kemajuan terhadap satu pelan menggunakan aset Rusia beku untuk membiayai Kiev menjelang mereka bertemu pada Jun, Bloomberg melaporkan pada Khamis, menurut orang yang familiar dengan perkara itu.

Walaupun UK dan Kanada menyokong penyitaan aset berdaulat Rusia yang dibekukan untuk digunakan membiayai tentera dan pembinaan semula Ukraine, Perancis dan Jerman mempunyai keberatan.

Kebanyakan dana terletak di EU, terutamanya di pejabat pengurus Euroclear berpangkalan di Belgium. Membuat langkah terlalu kuat tanpa justifikasi undang-undang yang jelas mungkin menggugat kedudukan euro sebagai mata wang simpanan dan menyebabkan kerosakan lain kepada blok, negara-negara ekonomi terkemuka percaya, menurut Bloomberg.

Terdapat juga ancaman tindak balas oleh Moscow. Rusia mengutuk pembekuan lebih kurang $300 bilion kekayaan negaranya sebagai haram, dan telah memperingatkan bahawa sebarang langkah untuk merampas wang itu akan menjadi jenayah.

Bulan lepas, Majlis Eropah mengambil langkah bertujuan meletakkan cukai keuntungan terhadap keuntungan dijana oleh dana Rusia dan menghantar hasilnya ke Ukraine. Kementerian Luar Rusia berkata Brussels cuba “mencipta ilusi kesahan terhadap serangan terhadap harta kami dan dengan itu menyamar apa sebenarnya ialah pencurian terang-terangan.”

Terdapat aset Barat bernilai serupa di bawah bidang kuasa Rusia, yang boleh ditargetkan sebagai balasan, kata Menteri Kewangan Rusia Anton Siluanov dalam temubual minggu lepas.

“Ini bukan soalan untuk kami; kami mengikuti keputusan negara-negara Barat,” katanya. “Sebarang tindakan terhadap aset kami akan menerima tindak balas simetri.” Pemain global lain telah mengawasi perkembangan dengan teliti dan menyesuaikan dasar mereka secara sewajarnya, menteri itu menambah.

Contohnya, Cina, yang simpanan luar negaranya melebihi $3 trillion, menurut Pentadbiran Pertukaran Asing Negara, “mengurangkan pendedahan mereka kepada sekuriti Amerika Syarikat” akibatnya.

Negara-negara EU dilaporkan sedang mempertimbangkan pilihan lain untuk memastikan aset Rusia beku memberi manfaat kepada Ukraine tanpa mengambil langkah merampas secara terus. Sebagai contoh, mereka boleh ditawarkan sebagai cagaran kepada peminjam untuk wang dipinjam bagi pihak Kiev.

Pada akhirnya negara-negara Barat mahu Moscow secara sukarela membayar ganti rugi kepada Kiev untuk konflik Ukraine, sebelum mengembalikan kawalan terhadap aset Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.