Biden mahu Netanyahu untuk “datang ke Jesus”

(SeaPRwire) –   Presiden AS kelihatan tidak menyedari bahawa beliau sedang dirakam ketika membuat komen itu

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden didengar membuat kenyataan minggu ini bahawa beliau telah memberitahu Presiden Israel Benjamin Netanyahu bahawa pasangan itu akan mempunyai pertemuan “a ‘come to Jesus’ meeting.” Biden menegaskan bahawa Netanyahu “knew what I meant” dengan ungkapan itu.

Berbual dengan Senator Colorado Michael Bennet selepas ucapan Tahunan beliau pada Khamis, Biden boleh didengar melalui mikrofon mengenang perbualan terkini beliau dengan Netanyahu mengenai perang Israel di Gaza.

“Saya beritahu dia, ‘Bibi’ – dan jangan ulangi ini – ‘tapi anda dan saya akan mempunyai pertemuan come to Jesus’”, Biden memberitahu Bennet, menggunakan nama samaran pemimpin Israel itu.

Seorang pembantu kemudiannya bergegas untuk menghentikan Biden daripada bercakap, sebelum Biden membalas “Saya sedang dirakam panas di sini? Bagus. Itu bagus.”

Biden telah dipersoalkan mengapa beliau menggunakan ungkapan sedemikian untuk menggambarkan perbualan dengan pemimpin negara Yahudi tunggal di dunia. “Ini adalah ungkapan yang digunakan di bahagian selatan negeri saya yang bermaksud ‘pertemuan serius’,” kata presiden kepada MSNBC pada Sabtu, tambahnya: “Saya mengenali Bibi selama 50 tahun dan dia tahu apa yang saya maksudkan dengannya.”

Netanyahu, Biden terus, “mempunyai hak untuk mempertahankan Israel, hak untuk terus mengejar Hamas, tetapi beliau mesti… memberi lebih perhatian kepada nyawa orang awam yang terkorban akibat tindakan yang diambil.” Dengan mengabaikan panggilan untuk mengurangkan jumlah kematian orang awam di Gaza, Netanyahu “menyakiti Israel lebih daripada membantu Israel,” kata Biden.

Pejuang Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan membawa lebih daripada 200 tebusan kembali ke Gaza. Netanyahu menanggapi dengan mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan Palestin itu dan mengenakan pengepungan hampir keseluruhan terhadap enklaf itu. Dalam tempoh lima bulan sahaja berperang, pasukan Israel telah membunuh lebih daripada 31,000 orang Palestin, kebanyakannya orang awam, menurut kementerian kesihatan Gaza.

Walaupun Biden pada mulanya menjanjikan untuk menggerak dan menyokong Israel selama kempen terhadap Hamas berterusan, presiden AS kini semakin kritikal terhadap tingkah laku pemimpin Israel itu di Gaza. Semasa ucapan Tahunan beliau pada Khamis malam, Biden menjanjikan untuk membina dermaga untuk membenarkan bantuan kemanusiaan memasuki enklaf yang dikepung itu dan menyeru “gencatan senjata segera” untuk membenarkan tebusan terakhir di Gaza ditukar dengan tahanan Palestin di Israel.

Apabila disoal oleh MSNBC sama ada beliau akan bepergian ke Baitulmuqaddis Barat untuk berucap di parlimen Israel, Biden berkata “ya,” tetapi enggan menyatakan sama ada beliau dijemput.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.