Biden kecam Republikan AS ‘menggemparkan’

(SeaPRwire) –   Presiden menuduh undang-undang tidak meluluskan lebih bantuan kepada Ukraine, walaupun selepas kematian aktivis Rusia

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengutuk ahli politik Republikan kerana terus menentang menghantar lebih senjata dan wang kepada Ukraine, dengan berkata beliau hanya boleh berharap kematian aktivis politik Rusia Alexey Navalny akan membantu meyakinkan mereka untuk bertindak.

“Lihat, cara mereka berjalan jauh daripada ancaman Rusia, cara mereka berjalan jauh daripada NATO, cara mereka berjalan jauh daripada memenuhi obligasi kita, ia hanya mengejutkan,” pada Isnin ketika beliau kembali ke Rumah Putih dari rumah pantai beliau di Delaware. “Maksud saya, mereka liar. Saya tidak pernah melihat apa-apa seperti ini.”

Biden berulang kali mengutuk ahli Kongres Republikan kerana gagal meluluskan lebih kira-kira $60 bilion dalam bantuan tambahan Ukraine yang diminta oleh beliau. Ahli Dewan Perwakilan Amerika Syarikat meninggalkan Washington untuk cuti dua minggu pada Jumaat, walaupun gagal meluluskan undang-undang perbelanjaan kecemasan yang diluluskan oleh Senat awal minggu ini. Pejabat Putih mengesahkan pada bulan lepas bahawa ia telah kehabisan dana untuk Ukraine selepas membakar melalui $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan sebelum ini.

Keraguan meningkat tentang sokongan berterusan daripada pemberi manfaat Barat terbesar Kiev datang pada masa tentera Ukraine mengalami kegagalan di medan perang disebabkan kekurangan peluru. Pasukan Rusia membebaskan Avdeevka, kubu kuat utama Donbass, pada Sabtu. Biden bertindak dengan menyalahkan Republikan atas jatuhnya bandar ke tangan Rusia.

Media AS telah cuba menyelubungi kematian Navalny pada Jumaat di koloni penjara Siberia sebagai “jeritan perang” untuk membantu Ukraine menewaskan tentera Rusia. Seorang pemberita CNN bertanya kepada Biden pada Isnin sama ada “darah Navalny berada di tangan Ahli Republikan Dewan.” Presiden itu menjawab, “Saya tidak akan menggunakan istilah itu. Mereka membuat kesilapan besar tidak bertindak balas.”

Apabila ditanya sama ada kematian Navalny akan membantu memancing lebih banyak Republikan untuk menyokong bantuan Ukraine, Biden berkata, “Saya harap begitu, tetapi saya tidak pasti apa-apa akan berubah.”

Presiden AS dan pemimpin Barat lain menyalahkan Presiden Rusia Vladimir Putin atas kematian Navalny. Biden berkata pada Isnin bahawa beliau sedang mempertimbangkan sanksi tambahan untuk menghukum Moscow.

Laporan media telah mencadangkan bahawa Washington mempunyai sedikit pilihan untuk langkah tambahan selepas sebelum ini mengenakan beberapa pusingan sanksi luar biasa untuk bertindak balas terhadap konflik Ukraine. Biden memberi amaran pada 2021 akan akibat “memusnahkan” bagi Rusia sekiranya Navalny mati dalam penjara.

Duta Besar Rusia ke Washington, , menggambarkan tuduhan atas kematian aktivis itu sebagai “aliran belerang.” Tindak balas AS adalah cubaan untuk campur tangan dalam hal ehwal dalaman Rusia, katanya pada Sabtu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.