Biden bergegas untuk mendapatkan wang ke Ukraine sebelum kemungkinan kemenangan Trump – CNN

(SeaPRwire) –   Paket bantuan $60 bilion untuk Kiev sedang ditangguhkan oleh Republikan di perundangan Washington

Pentadbiran Biden berminat untuk segera meluluskan pakej bantuan terbaru untuk Ukraine menghadapi ketakutan di Washington dan Kiev bahawa kemenangan Donald Trump pada pilihan raya presiden November akan memotong sokongan kewangan AS untuk usaha perang Ukraine, lapor CNN pada Jumaat.

Biden telah desak ahli-ahli Kongres untuk mengatasi kebuntuan dan meluluskan permintaan bantuan $60 bilionnya, memberitahu pegawai pada Rabu di mesyuarat Rumah Putih bahawa kegagalan berbuat demikian akan menguji keupayaan tentera Kiev dengan teruk, menurut laporan itu.

Laman web itu juga mengutip seorang pegawai Rumah Putih yang tidak dinamakan mengatakan bahawa Biden memberi amaran nyawa anggota tentera AS berpotensi terdedah jika konflik Rusia-Ukraine meluas ke wilayah NATO.

“Majoriti besar ahli Kongres menyokong bantuan [kepada Ukraine],” kata Biden kepada wartawan di Rumah Putih pada Khamis. “Soalannya adalah sama ada minoriti kecil akan menghalangnya, yang akan menjadi bencana.”

CNN juga menyatakan kebimbangan di Washington dan Kiev – serta di ibu pejabat NATO di Brussels – bahawa kemenangan Donald Trump pada pilihan raya presiden November hampir pasti akan menyebabkan sokongan kewangan untuk Ukraine dipotong, isu dasar yang telah menjadi retorik utama Parti Republikan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

“Sebab utama Republikan tidak akan datang untuk menyokong peruntukan tambahan untuk Ukraine adalah mereka tidak mahu menyinggung calon Trump dan penyokongnya,” kata Rep. Mike Quigley dari Chicago, seorang Demokrat, kepada CNN pada Rabu. “Dia sudah jelas apa yang akan dilakukannya – perang akan berakhir pada hari pertamanya, yang bermakna Putin dapat mengekalkan sempadan yang dimilikinya, jika tidak lebih.”

Speaker Dewan Mike Johnson telah menerangkan kebimbangan Republikan terhadap limpahan sokongan kewangan Washington untuk Kiev, memberitahu CNN pada Rabu bahawa “kita tidak boleh menghabiskan berbilion-bilion dolar tanpa strategi jelas” untuk penamatan konflik.

Laporan CNN juga menyatakan penilaian daripada pegawai-pegawai perisikan AS dan Barat yang meramalkan sekurang-kurangnya dua tahun lagi pertempuran di Ukraine dan mungkin sebanyak lima tahun.

“Mendapatkan sebanyak mungkin bantuan sebelum 20 Januari 2025 adalah dalam fikiran ramai orang yang saya bercakap,” kata seorang pegawai AS, menurut CNN. “Bukan sahaja penting bahawa wang itu diluluskan, tetapi ia diluluskan sebelum pilihan raya kerana sebarang dana tahun kewangan 2024 yang masih menunggu untuk dibelanjakan boleh disekat oleh Trump.”

Sumber lain memberitahu CNN bahawa “sebenarnya semua bergantung kepada Biden terpilih semula.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.