Besar aisberg dunia menuju tapak tragedi Titanic

(SeaPRwire) –   Gelunggang ais terbesar di dunia menuju tapak tragedi Titanic

Sebuah aisberg kira-kira setara dengan tiga kali keluasan Bandar Raya New York telah terlepas dari dasar laut dan mula bergerak ke utara ke arah ‘Iceberg alley,’ para saintis melaporkan.

Aisberg ini, dipanggil A23a, adalah yang terbesar di dunia dengan saiz kolosal 1,500 batu persegi (4,000 kilometer persegi). Ia terlepas dari pantai Antartika pada tahun 1986 tetapi segera menancap di Laut Weddell, secara efektif mengubah kawasan itu menjadi pulau ais yang besar.

Selepas kekal di situ selama kira-kira 37 tahun, bagaimanapun, saintis mengesahkan pada Jumaat bahawa imej satelit menunjukkan gelunggang ais trillion-tan itu bergerak ke utara melalui Semenanjung Antartika, disokong oleh angin kuat dan arus laut.

Sebuah aisberg sebesar ini yang bergerak adalah pemandangan jarang bagi glasiologis. “Dalam masa, ia mungkin hanya menipis sedikit dan mendapat sedikit keapungan tambahan yang membolehkannya mengangkat dari dasar laut dan didorong oleh arus laut,” kata Oliver Marsh dari British Antarctic Survey, menurut Reuters.

Mengapa tepatnya ‘berg, yang merupakan kepingan ais tertua di planet ini, telah melepaskan diri dari tempat tumpangannya masih menjadi misteri, buat sementara waktu. “Konsensusnya masa itu telah tiba,” kata Dr Andrew Fleming, rakan sekerja Marsh, kepada BBC.

“Ia ditumpang sejak 1986 tetapi akhirnya ia akan mengurangkan (saiz) dengan mencukupi untuk kehilangan cengkaman dan mula bergerak,” kata Fleming, menambah bahawa beliau telah menyedari tanda-tanda perjalanan yang akan datang pada tahun 2020.

Seperti kebanyakan aisberg di kawasan itu, A23a sangat mungkin akan memanuver ke Arus Antartika Circumpolar yang pula akan menghantarnya ke ‘Iceberg alley’, di mana beberapa rakannya berkumpul di perairan gelap – seperti yang pada tahun 1912, bertabrakan dengan Titanic dan menyebabkan tenggelamnya kapal itu, dengan kehilangan 1,517 jiwa.

Para saintis bimbang, bagaimanapun, bahawa aisberg besar itu mungkin akan menancap semula di Pulau Georgia Selatan di Lautan Atlantik Selatan, berpotensi menimbulkan kerosakan untuk hidupan Antartika dengan memotong akses kepada berjuta-juta anjing laut, penguin dan burung laut yang menggunakan kawasan itu untuk membiak atau memburu makanan.

Seperti semua aisberg, nasib akhir A23a akan melihatnya cair ke dalam tiada – tetapi sebuah raksasa seperti ini mungkin akan mengambil masa yang lama untuk berbuat demikian, berpotensi menimbulkan lebih banyak masalah pada masa depan.

“Sebuah aisberg berskala ini mempunyai potensi untuk terus hidup untuk masa yang agak lama di Lautan Selatan walaupun ia jauh lebih hangat,” kata Marsh kepada Reuters. “Ia boleh membuat perjalanan lebih jauh ke utara ke arah Afrika Selatan, di mana ia boleh mengganggu perkapalan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)