Bekas timbalan menteri luar negeri dituduh dalam siasatan rasuah untuk visa di Poland

(SeaPRwire) –   Piotr Wawrzyk dituduh sebagai tokoh kunci dalam skim rasuah yang dilaporkan memudahkan puluhan ribu kemasukan haram

Pejabat Pencegahan Rasuah Poland telah menangkap bekas Timbal Menteri Luar Negeri Piotr Wawrzyk, yang disyaki menyalahgunakan jawatannya untuk memudahkan pengeluaran visa dan permit tinggal kepada warganegara asing.

Penangkapan itu dilakukan oleh cawangan Lublin Pejabat Pencegahan Rasuah Pusat (CBA) pada hari Rabu sebagai sebahagian daripada siasatan lebih besar ke dalam skim yang dikatakan wang-untuk-visa, yang menjadi skandal politik utama di Poland tahun lalu.

Wawrzyk kini salah seorang daripada sembilan orang suspek dalam siasatan itu, kata kenyataan agensi itu. Bukti terhadapnya berkaitan dengan aktivitinya dari Februari 2022 hingga Mei 2023, katanya.

Walaupun nama penuh bekas pegawai itu disembunyikan dari laporan rasmi, beliau mengesahkan penangkapannya kepada media Poland. Beliau dilaporkan enggan bekerjasama dengan penyiasat dan dibebaskan dengan jaminan selepas didakwa dan soal siasat.

Dalam kenyataan dikeluarkan melalui peguamnya, lelaki berusia 56 tahun itu berkata beliau enggan memberikan penjelasan kepada pegawai kerana tertekan dengan situasi itu. Beliau merujuk akhbar kepada kenyataannya sebelum ini mengenai perkara itu.

Pada September lalu, selepas skandal visa meletus dan beliau dibebaskan daripada jawatan itu, Wawrzyk dilaporkan memerlukan rawatan perubatan di hospital. Media melaporkan beliau cuba membunuh diri.

Wawrzyk digambarkan oleh media sebagai tokoh pusat dalam dakwaan rasuah itu, bertanggungjawab terhadap perkhidmatan konsular yang disediakan oleh Kementerian Luar Negeri Poland. Pada September, pendakwa Poland menuduh tujuh orang dengan kesalahan berkaitan, tetapi tiada pegawai kerajaan antara mereka.

Skim itu dilaporkan membenarkan puluhan ribu orang tiba di Poland. Kebanyakan mereka kemudian berpindah ke negara-negara lain dalam zon perjalanan bebas Schengen di Eropah atau ke negara-negara Amerika Utara, mengikut laporan akhbar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.