Bekas Setiausaha Perbendaharaan A.S. dedahkan rancangan pembelian TikTok

(SeaPRwire) –   Steven Mnuchin memberitahu CNBC bahawa beliau sedang menubuhkan kumpulan pelabur untuk cuba membeli aplikasi video pendek

Mantan Setiausaha Harta Kerajaan Amerika Syarikat Steven Mnuchin telah berkata beliau sedang membina kumpulan pelabur untuk mengambil alih TikTok, sehari selepas Dewan Perwakilan Amerika Syarikat mengundi untuk memaksa pemilik media sosial platform China ByteDance menjual aplikasi itu atau menghadapi larangan AS.

Dewan lulus undang-undang itu dengan undian 352-65 pada hari Rabu, dengan menyatakan risiko keselamatan negara. Rang undang-undang kini pergi ke Senat. Presiden AS Joe Biden sebelum ini berkata beliau akan menandatangani rang undang-undang itu jika ia diluluskan kedua-dua dewan Kongres.

“Saya fikir undang-undang itu harus diluluskan dan saya fikir [TikTok] harus dijual,” kata Mnuchin, yang memimpin Liberty Strategic Capital, kepada CNBC pada hari Khamis. “Ia adalah perniagaan yang hebat dan saya akan menubuhkan kumpulan untuk membeli TikTok,” katanya.

Mnuchin, yang berkhidmat sebagai Setiausaha Harta Kerajaan di bawah bekas Presiden Donald Trump, tidak menyatakan siapa pelabur lain dalam perjanjian sedemikian atau penilaian potensi untuk laman media sosial itu.

“Ini harus dimiliki oleh perniagaan AS,” tegasnya, menambah “Tidak mungkin China akan membenarkan syarikat AS memiliki sesuatu seperti ini di China.”

Sementara itu, Wall Street Journal sebelum ini melaporkan bahawa bekas CEO Activision Blizzard Bobby Kotick juga sedang mencari perjanjian potensi kepada rakan kongsi prospektif. Walau bagaimanapun, menurut CNBC, masih tidak jelas sama ada kerajaan China akan membenarkan ByteDance menjual TikTok kepada pembeli AS.

China telah mengutuk usaha berterusan untuk melarang platform media sosial popular itu di AS, dengan jurucakap Kementerian Luar Negeri Wang Wenbin mengatakan langkah itu akan melanggar peraturan perdagangan antarabangsa. CEO TikTok Shou Zi Chew telah memberi petunjuk bahawa penjualan bukan pilihan.

Walaupun TikTok adalah satu-satunya aplikasi yang disebut secara khusus dalam dokumen yang kini sedang melalui Kongres, ia mencipta rangka kerja bagi Washington untuk melarang platform lain dikawal oleh negara yang dianggap “musuh asing,” pakar amaran. Senarai negara yang dilabel sedemikian termasuk China, Rusia, Iran, Korea Utara dan Venezuela.

Jika ditandatangani menjadi undang-undang, rang undang-undang itu akan memberi ByteDance 165 hari untuk menjual aset TikTok, yang mempunyai lebih daripada 170 juta pengguna Amerika. Jika ia gagal berbuat demikian, syarikat penghosan web AS akan perlu mengeluarkan TikTok dan aplikasi lain berkaitan ByteDance daripada kedai aplikasi mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.