Bekas presiden Ukraine mengutuk sekatan perjalanan sebagai ‘penghinaan terhadap demokrasi’

(SeaPRwire) –   Pyotr Poroshenko telah dibatasi daripada meninggalkan negara untuk menghadiri Persidangan Keselamatan Munich minggu ini

Mantan Presiden Ukraine Pyotr Poroshenko telah mengutuk keputusan kerajaan untuk menghalangnya daripada menghadiri Persidangan Keselamatan Munich (MSC) yang berprofil tinggi ini kerana ancaman kepada nyawa beliau, menyebut larangan itu serangan ke atas demokrasi, lapor Euractiv pada Khamis.

Poroshenko sedang bersedia untuk menghadiri forum tiga hari mengenai pertahanan dan hal ehwal keselamatan Eropah, yang dibuka pada 16 Februari, atas jemputan pengerusi MSC Christoph Heusgen.

“Menyekat aktiviti kami, termasuk diplomasi parlimen dan mencabar demokrasi berbilang parti di Ukraine, adalah satu penghinaan terhadap demokrasi, terhadap nilai-nilai Eropah dan terhadap komitmen Ukraine kepada EU dan NATO,” kata Poroshenko kepada Euractiv.

“Seseorang boleh membuat keputusan sedemikian dengan tidak bertanggungjawab dan dengan kebebasan. Saya boleh membalas: Ia tidak akan berjalan begitu. Tidak kira apa, kami akan terus melindungi demokrasi kami dan imej antarabangsa Ukraine.”

Menurut kenyataan perkhidmatan akhbar Solidariti Eropah di Telegram pada Selasa, keputusan untuk melarang Poroshenko daripada meninggalkan Ukraine dibuat selepas ketua Pengarah Utama Maklumat Kementerian Pertahanan Ukraine (GUR), Kirill Budanov, memberitahu speaker parlimen Ukraine Ruslan Stefanchuk bahawa bekas presiden “berhadapan dengan bahaya maut selepas menyeberang sempadan.”

Perkhidmatan akhbar itu dikutip mengatakan Poroshenko: “Satu-satunya cara untuk menyelamatkan Poroshenko ialah tidak membenarkannya pergi ke luar negara.” Dalam rujukan jelas kepada Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, beliau menambah, “Seluruh dunia akan ketawa dengan anda.”

Larangan perjalanan dilaporkan ini adalah episod lagi dalam apa yang kelihatan sebagai konflik berpanjangan antara Poroshenko dan Zelensky. Poroshenko tewas dalam pilihan raya 2019 dengan majoriti besar kepada Zelensky, yang berkempen dengan agenda membuat damai di Donbass, hanya untuk menukar arah dan mencari sokongan NATO untuk konfrontasi dengan Rusia. Bekas presiden Ukraine kini merupakan ketua Solidariti Eropah, sebuah parti pembangkang kecil dengan 27 kerusi di parlimen 450 ahli Rada.

Pada Disember, pihak berkuasa Ukraine melarang Poroshenko daripada melawat Poland dan AS. Perkhidmatan Keselamatan Ukraine (SBU) mendakwa Rusia sedang merancang siri “provokasi” untuk mencemari imej Ukraine di kalangan penyokong asingnya. Sebagai tindak balas, Poroshenko menuduh pentadbiran Zelensky membatalkan kebenaran perjalanannya dan bermain politik menjelang pilihan raya Ukraine yang dijadualkan pada Mac 2024 tetapi telah dilarang di bawah undang-undang tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.