Bekas Pembantu Peribadi Robert De Niro Menang Saman $1.2 Juta atas Tuntutan Diskriminasi Jantina

NEW YORK – Seorang jurui telah memberikan lebih daripada $1.2 juta kepada bekas pembantu peribadi Robert De Niro pada hari Khamis, dengan mendapati salah satu syarikatnya bertanggungjawab terhadap persekitaran kerja yang toksik.

Walaupun juri mendapati De Niro tidak bertanggungjawab secara peribadi terhadap penganiayaan itu, ia mengatakan syarikatnya, Canal Productions, terlibat dalam diskriminasi jantina dan pembalasan terhadap bekas pembantu Graham Chase Robinson dan harus membuat dua pembayaran sebanyak $632,142 kepadanya.

De Niro, yang menghabiskan tiga hari di mahkamah selama dua minggu – termasuk dua hari di kotak saksi – telah terperangkap dalam tuntutan balas antara satu sama lain dengan Robinson sejak dia meletak jawatan pada April 2019. Dia tidak hadir di mahkamah ketika keputusan itu dibaca lantang pada petang Khamis.

Robinson, 41, tersenyum ketika keputusan itu dibacakan. Selepas juri meninggalkan bilik, dia memeluk peguamnya.

Di luar mahkamah, dia tersenyum lebar dan pada masa lain kelihatan hampir menangis. Dia tidak memberikan sebarang komen.

Peguam kedua-dua pihak mendakwa kemenangan.

“Kami gembira dengan keputusan,” peguam Robinson, Brent Hannafan, berkata sambil berdiri bersama kliennya di luar mahkamah. “Tidak dapat lebih gembira.”

Sementara itu, peguam De Niro Richard Schoenstein memanggil keputusan itu “kemenangan besar untuk Encik De Niro.”

“Dia dibebaskan. Dia tidak bertanggungjawab untuk apa-apa yang dicabar terhadapnya sama sekali,” kata Schoenstein. “Terdapat anugerah sederhana terhadap syarikat. Tetapi anda tahu, mereka mencari $12 juta.”

Peguam itu berkata peguam De Niro boleh cuba mengurangkan anugerah itu dengan pergerakan selepas keputusan kepada hakim, tetapi dia tidak pasti sama ada akan ada. Dia berkata dia tidak tahu sama ada akan ada rayuan.

Robinson telah memberi keterangan bahawa De Niro, 80, dan teman wanitanya, Tiffany Chen, bekerjasama menentangnya untuk menukar pekerjaan yang pernah dicintainya menjadi mimpi ngeri.

De Niro dan Chen masing-masing memberi keterangan bahawa Robinson menjadi masalah apabila aspirasi untuk bergerak di luar Canal Productions, syarikat De Niro yang memperkerjakannya, membawa kepada permintaan yang semakin meningkat untuk kekal dalam pekerjaan.

E-mel di mana Chen memberitahu De Niro bahawa dia berfikir Robinson mempunyai “intimasi khayalan” dengannya dan ingin dia menjadi isterinya ditunjukkan kepada juri. Robinson memberi keterangan bahawa dia tidak pernah mempunyai minat romantik dalam De Niro.

Dalam dua hari di kotak saksi, pelakon itu memberitahu juri bahawa dia meningkatkan gaji Robinson dari kurang daripada $100,000 setahun kepada $300,000 dan meningkatkan tajuknya kepada naib presiden pengeluaran dan kewangan atas permintaannya, walaupun tanggungjawabnya kekal terutamanya sama.

Apabila dia meletak jawatan, kata De Niro, Robinson mencuri sekitar $85,000 dalam batu langit daripadanya, menghianati kepercayaannya dan melanggar peraturan tidak bertulisnya untuk menggunakan akal sehat dan selalu berbuat yang betul.

Pada masa tertentu, De Niro mengakui dari kotak saksi banyak dakwaan Robinson untuk menyokong tuntutan jantina diskriminasi dan pembalasan $12 juta, termasuk bahawa dia mungkin telah memberitahunya bahawa jurulatih peribadinya dibayar lebih daripadanya sebahagiannya kerana dia mempunyai keluarga untuk disokong.

Dia bersetuju bahawa dia mungkin telah memintanya untuk menggaru belakangnya sekurang-kurangnya dua kali, menolak soalan tentang itu dengan: “Ok, dua kali? Anda dapat saya!”

Dia mengakui bahawa dia telah menghardiknya, walaupun dia mempertikaikan pernah mengarahkan kata kesat ke arahnya, dengan berkata: “Saya tidak pernah zalim, pernah.”

Dia juga menafikan pernah berteriak kepadanya, dengan berkata setiap perkara kecil dia cuba untuk menangkapnya dengan adalah omong kosong dan bahawa, paling tinggi, dia telah meninggikan suaranya dalam kehadirannya tetapi tidak dengan tidak menghormati.

Kemudian, dia memandang ke arahnya duduk di antara peguamnya di kawasan mahkamah dan berteriak: “Malu padamu, Chase Robinson!”

De Niro berkata Robinson salah mengambil 5 juta batu langit daripada akaun syarikatnya, tetapi dia mengakui bahawa dia telah memberitahunya dia boleh mengambil 2 juta batu langit dan tiada peraturan ketat.

Robinson memberi keterangan bahawa dia meletak jawatan pekerjaannya semasa “kemusnahan mental dan emosi” yang meninggalkannya terlebih beban dan rasa seperti dia “mencapai dasar”.

Dia berkata dia telah mengalami kebimbangan dan depresi sejak meletak jawatan dan tidak bekerja selama empat tahun walaupun memohon untuk 638 pekerjaan.

“Saya tidak mempunyai kehidupan sosial,” katanya. “Saya sangat malu dan terhina dan rasa sangat dihakimi. Saya rasa begitu tercedera dalam satu cara. … Saya kehilangan kehidupan saya. Kehilangan kerjaya saya. Kehilangan kemerdekaan kewangan saya. Saya kehilangan segalanya.”

Peguam De Niro telah menuntut Robinson kerana pelanggaran kesetiaan dan amanah walaupun sebelum saman beliau difailkan terhadapnya pada tahun 2019. Mereka mencari $6 juta dalam ganti rugi, termasuk pengembalian 5 juta batu langit. Juri menolak tuntutan itu sama sekali.

De Niro telah memenangi dua Anugerah Akademi sepanjang lima dekad terakhir dalam filem seperti “Raging Bull” dan “The Deer Hunter”. Dia berada dalam filem Martin Scorsese “Killers of the Flower Moon” yang kini ditayangkan di pawagam.