Beijing kecam usul larangan TikTok AS sebagai ‘logik samseng’

(SeaPRwire) –   Washington semakin hampir meluluskan undang-undang yang boleh menyingkirkan platform media sosial yang dimiliki China, TikTok daripada kedai aplikasi AS

China telah mengutuk usaha berterusan untuk mengharamkan platform media sosial popular TikTok di AS. Menurut jurucakap Kementerian Luar Negeri, Wang Wenbin, langkah sedemikian akan melanggar peraturan perdagangan antarabangsa.

Komentarnya datang selepas Dewan Perwakilan AS meluluskan rang undang-undang yang menggambarkan TikTok sebagai “ancaman keselamatan negara” dan akan memaksa pemilik platform asal China, ByteDance, menjualnya dalam tempoh enam bulan atau menghadapi larangan di seluruh negara.

“[Rang undang-undang itu] bertentangan dengan prinsip persaingan adil dan peraturan ekonomi dan perdagangan antarabangsa,” kata Wang dalam sidang akhbar di Beijing. Beliau menambah bahawa “jika alasan keselamatan negara boleh digunakan untuk menindas secara sewenang-wenangnya syarikat-syarikat cemerlang dari negara lain, maka tidak ada keadilan dan kebenaran sama sekali.”

“Apabila seseorang melihat sesuatu yang baik yang dimiliki orang lain dan cuba mengambilnya untuk dirinya sendiri, ini sepenuhnya logik seorang penyamun.”

Beliau menuduh Washington bersikap “penindasan” dan “menggunakan kuasa negara” terhadap ByteDance. Sebelum undian pada Rabu, Wang juga telah memberi amaran bahawa larangan yang dicadangkan akan “pasti kembali menggigit AS” kerana ia akan merosakkan keyakinan pelabur di Amerika.

Dewan Perwakilan meluluskan undang-undang tersebut dengan undian 352-65 pada Rabu. Rang undang-undang kini akan dibentangkan ke Senat. Presiden AS Joe Biden sebelum ini berkata beliau akan menandatangani rang undang-undang tersebut jika diluluskan kedua-dua dewan Kongres.

CEO TikTok, Shou Chew berkata pada Selasa bahawa melarang TikTok di AS akan membahayakan mata pencarian beratus-ratus ribu rakyat Amerika, dengan mendakwa lebih daripada tujuh juta perniagaan kecil di AS bergantung kepada platform tersebut. Chew juga menjanjikan bahawa TikTok akan menggunakan “hak-hak undang-undangnya” untuk mencegah larangan tersebut, dan meminta 170 juta pengguna ASnya menyokong usahanya.

Dalam keterangannya kepada Kongres tahun lalu, Chew menekankan bahawa ByteDance “bukan ejen China” dan bahawa TikTok “tidak pernah berkongsi, atau menerima permintaan untuk berkongsi, data pengguna AS dengan kerajaan China,” dan tidak akan mematuhi permintaan sedemikian jika pernah dibuat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.