Beijing caci AS dan sekutunya ‘menyerang China’

(SeaPRwire) –   AS, Jepun, dan Filipina mengeluarkan kenyataan menolak tuntutan maritim China

Beijing telah mengutuk AS, Jepun, dan Filipina kerana “mencerca dan menyerang” China sebelum pertemuan tiga hala di Washington pada Jumaat. Sebelum mesyuarat itu, tiga negara itu mengeluarkan kenyataan memanggil tuntutan maritim China “tidak sah” dan menuduh Beijing “tingkah laku berbahaya dan agresif.”

Presiden AS Joe Biden menjadi tuan rumah kepada Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida dan Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. di Rumah Putih pada Jumaat, untuk satu sidang kemuncak yang digelar sebagai pengingat bahawa sokongan Amerika untuk Jepun dan Filipina adalah “tidak tergoyahkan,” mengikut kata-kata Biden.

Sebelum kedatangan Kishida dan Marcos ke Washington, ketiga-tiga pemimpin itu mengeluarkan kenyataan mengkritik China kerana “tingkah laku berbahaya dan agresif di Laut China Selatan” dan menolak “pengkuatkuasaannya” dan “tuntutan maritim tidak sah” di perairan yang dipertikai itu.

Dalam satu sidang akhbar di Beijing pada Jumaat, jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning berkata bahawa China menentang “sebarang tindakan yang mengapi-apikan dan meningkatkan ketegangan serta memudaratkan keselamatan strategik dan kepentingan negara lain.”

“Jepun dan Filipina berhak membangunkan hubungan normal dengan negara lain, tetapi mereka tidak sepatutnya memperkenalkan konfrontasi blok ke kawasan ini, lagi pun terlibat dalam kerjasama tiga hala yang membabitkan kepentingan negara lain,” Mao teruskan.

Walaupun tuntutan Washington bahawa sidang kemuncak itu tidak bertujuan menyasarkan China, Mao mengisytiharkan bahawa “jawapannya jelas dalam kenyataan bersama tiga hala. Apa lagi jika bukan mencerca dan menyerang China?”

Kenyataan itu secara jelas menggambarkan Second Thomas Shoal – sebuah terumbu terbenam yang dituntut oleh Filipina pada lewat 1990-an – berada dalam zon ekonomi eksklusif Filipina. Ia juga menuduh China cuba “menggugat pentadbiran Jepun yang lama dan aman terhadap Kepulauan Senkaku,” sebuah kepulauan tak berpenghuni berhampiran Taiwan yang diilhakkan daripada China oleh Jepun imperial pada 1895.

“China mempunyai kedaulatan tidak terbantah” ke atas kedua-dua wilayah ini, kata Mao. “Aktiviti kami di Laut China Timur dan Laut China Selatan adalah sah, dibenarkan dan di luar tuduhan,” beliau teruskan, sambil menambah bahawa Beijing menganggap keputusan 2016 oleh tribunal antarabangsa untuk mengakui tuntutan Filipina ke atas terumbu itu sebagai “tidak sah” dan “tidak berasas.”

AS bukanlah pihak kepada Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut, di bawah mana tribunal itu ditubuhkan.

Selain pertikaian wilayahnya dengan Jepun dan Filipina, China mempunyai pertikaian maritim berterusan dengan Brunei, Malaysia, dan Vietnam.

Seminggu sebelum sidang kemuncak Jumaat, AS, Jepun, dan Filipina menjalankan latihan bersama “kebebasan navigasi” di Laut China Selatan. Latihan ini – yang melibatkan menghantar kapal perang melalui zon ekonomi eksklusif China – telah berulang kali dikecam oleh Beijing sebagai “provokasi.”

Menurut kenyataan Jumaat, tiga negara itu akan mengadakan latihan serupa nanti tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.