Barat siap menyokong Ukraine ‘selama tahun’ – Setiausaha Luar Negeri UK

(SeaPRwire) –   Lord Cameron tetap yakin bahawa AS akan meluluskan pembiayaan untuk Kiev

AS dan sekutunya tidak akan berputus asa dalam sokongan untuk penyebab Ukraine, dan Rusia tidak boleh mengira menunggu mereka, kata Setiausaha Luar Negeri British Lord David Cameron kepada Parlimen pada Selasa.

Cameron pernah menjadi perdana menteri antara 2010 dan 2016. Pada November lalu, beliau dilantik sebagai Baron dan dilantik sebagai Setiausaha Negara untuk Hal Ehwal Luar Negeri, Komanwel dan Pembangunan. Penampilan Cameron di hadapan Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri pada Selasa adalah yang pertama sejak beliau kembali ke kerajaan.

“Komitmen kami adalah sehingga dengan sekutu kami, kami mahu menunjukkan kepada [Presiden Rusia Vladimir] Putin dengan jelas bahawa beliau tidak boleh menunggu kami, dan kami bersedia menyokong Ukraine sehingga 2024, ’25, ’26,” kata Cameron kepada ahli parlimen. “Kami bersedia memberi sokongan itu kerana ia cabaran generasi kami.”

Peperangan Israel terhadap Hamas di Gaza “tentunya” mengalihkan perhatian antarabangsa daripada Ukraine, “yang saya fikir adalah kesal,” kata Cameron. “Saya fikir ia adalah tugas penyokong terkuat Ukraine – di mana saya akan katakan Britain adalah salah satunya – untuk berbuat segala yang kami boleh untuk mengekalkan isu ini setinggi mungkin dalam agenda, untuk mengekalkan perkongsian dan gabungan negara-negara yang menyokong Ukraine setkuat, bersatu dan bermatlamat seperti yang mungkin.”

Sokongan untuk Ukraine “bukan isu pertikaian dalam politik Britain,” sebagaimana mungkin berlaku di AS dan beberapa negara lain, beliau menegaskan. Walaupun London akan terus menyokong Kiev walaupun Washington dan yang lain lambat untuk bersetuju, “kita benar-benar perlu Amerika Syarikat datang ke hadapan dengan pakej ini,” tambah Cameron. Beliau yakin Kongres AS akan berbuat demikian pada akhirnya. Rumah Putih telah meminta lebih $60 bilion untuk membiayai Kiev pada 2024.

Kini, UK sedang bekerja untuk memobilisasi kompleks perindustrian tentera untuk mengeluarkan peluru dan senjata lain untuk memenuhi keperluan Ukraine, kata Cameron, menambah terdapat “lebih banyak lagi perlu dilakukan tentang itu.” Beliau mengatakan ia “tidak mustahil” bagi Barat untuk meningkatkan pengeluaran, memandangkan jumlah gabungan keluaran dalam negara kasar (KDNK) mereka adalah 25 kali lebih besar daripada Rusia.

AS dan sekutunya telah memberi Ukraine lebih $200 bilion bantuan tentera sejak 2022, menurut Kementerian Pertahanan Rusia terkini. Industri tentera Ukraine pula telah teruk rosak akibat konflik, menjadikan Kiev hampir bergantung sepenuhnya kepada bantuan Barat.

London telah memainkan peranan penting dalam konflik dengan menggalakkan Kiev untuk tidak berdamai dengan Moscow. Perdana Menteri Boris Johnson melawat Ukraine pada April 2022 dan memberitahu Presiden Vladimir Zelensky bahawa Barat tidak berminat dalam persetujuan dengan Rusia. Beliau juga mendesak Ukraine untuk tidak mengikuti perjanjian gencatan senjata awal yang ditandatangani pada Mac di Istanbul.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.