Barat Sedang Kehilangan Asia Selatan Terhadap Gaza

TOPSHOT-PALESTINIAN-GAZA-ISRAEL-CONFLICT

Washington telah menghabiskan sebahagian besar dua tahun yang lalu dengan hati-hati membina sokongan untuk tatanan antarabangsa yang diketuai Amerika Syarikat selepas Rusia melanggar hukum antarabangsa secara terang-terangan apabila melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine pada Februari 2022. Tetapi kejayaan yang dicapai Amerika Syarikat dalam membina sokongan di Global Selatan untuk tatanan berasaskan peraturan sedang runtuh berikutan sokongan keras Presiden Biden terhadap serangan Israel ke atas Gaza, yang telah meninggalkan sekurang-kurangnya 9,000 orang mati, dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak.

Berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober yang meninggalkan kira-kira 1,400 orang mati di Israel, pemimpin Barat dengan betul-betul mengutuk serangan itu. Ini tidak mencipta perpecahan dengan Global Selatan yang juga sebahagian besarnya menyatakan kemarahan terhadap serangan mengerikan itu. Tetapi apa yang berlaku ialah kesan yang diberikan oleh banyak politikus Barat, terutamanya di Amerika Syarikat, bahawa terdapat carte blanche bagi Israel untuk “mempertahankan diri.” Jumlah kematian di Gaza kini jauh melebihi jumlah kematian gabungan semua peperangan Hamas-Israel sebelumnya.

Penyamaan Ukraine dengan Israel juga mengganggu banyak orang di Global Selatan—perbandingan yang digalakkan oleh Presiden Volodymr Zelensky apabila beliau berkata ia mengingatkan “hari-hari awal peperangan penuh skala Rusia terhadap Ukraine” dan mendesak semua pemimpin untuk melawat Israel. Ia adalah analogi yang lain, termasuk Biden, telah gambarkan dan satu di mana banyak orang di Global Selatan telah menolak. Rusia menyerang dan menduduki Ukraine; Hamas melancarkan serangan mengerikan pada 7 Oktober, tetapi ia adalah orang Palestin yang telah hidup di bawah pendudukan Israel selama dekad.

Apabila jumlah kematian di Gaza meningkat, Bolivia telah memutuskan hubungan dengan Israel, manakala Colombia dan Chile telah menarik balik duta besar mereka. Presiden Chile, Gabriel Boric, berkata semasa lawatannya ke Rumah Putih minggu ini bahawa tindak balas kerajaan Israel terhadap serangan Hamas “layak mendapat pengutukan paling jelas” dalam satu momen yang tidak selesa politiknya bagi Biden (walaupun Boric enggan memberi komen mengenai pendekatan Biden terhadap perang Israel-Hamas). Keputusan Amerika Syarikat untuk melanggan resolusi Majlis Keselamatan PBB pada 18 Oktober yang menyeru “penangguhan kemanusiaan” juga mencetuskan kemarahan. Satu diplomat Afrika memberitahu Reuters bahawa, “Mereka hilang keyakinan dengan pembatalan. Apa yang cukup baik untuk Ukraine tidak cukup baik untuk Palestin. Pembatalan itu memberitahu kami bahawa nyawa Ukraine lebih bernilai daripada nyawa Palestin.” Seorang diplomat Arab berkata, “Kami tidak boleh memilih untuk menyeru prinsip-prinsip Piagam PBB untuk melindungi Ukraine dan mengabaikannya untuk Palestin.”

Beberapa pegawai kanan Barat telah mengakui persepsi berkembar piawai itu. “Apa yang kami katakan tentang Ukraine perlu digunakan untuk Gaza. Jika tidak, kami akan kehilangan kesemua keyakinan kami,” salah seorang diplomat Kumpulan Tujuh memberitahu Financial Times. Apabila Mesir mengadakan summit keamanan Kaherah pada 21 Oktober untuk membincangkan cara-cara mengurangkan ketegangan peperangan Israel-Hamas—menarik kehadiran dari pegawai Amerika Syarikat, Eropah, Arab, Afrika dan Asia—sesetengah pemimpin Arab mengutuk apa yang mereka panggil hipokrasi dalam cara Rusia sebelum ini telah ditegur kerana pelanggaran undang-undang kemanusiaan, tetapi bukan Israel. (Israel dituduh melakukan jenayah perang, termasuk serangan udara ke atas kem pelarian Jabalia di Gaza yang meninggalkan sekurang-kurangnya 195 orang mati; PBB juga menyatakan bahawa serangan Hamas pada 7 Oktober ialah jenayah di bawah undang-undang antarabangsa.) Ini adalah “kripton geopolitik”, seperti yang dinyatakan oleh ketua bahagian Brussels Financial Times itu.

Ini terlalu mudah untuk mendakwa ini hanyalah perpecahan Global Selatan lawan Global Utara. Apabila Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen melakukan lawatan ke Israel pada 13 Oktober, menyatakan sokongan untuk Israel, beberapa negara Eropah menunjukkan kemarahan terhadap lawatan itu sebelum kedudukan bersama E.U. dipersetujui, dan mengkritik beliau kerana tidak menyeru Israel menghormati undang-undang antarabangsa ketika pengeboman Gaza berterusan.

Di Amerika Syarikat, jelas bahawa asas pengundi Demokrat juga berada di tempat yang berbeza daripada kebanyakan ahli politik Demokrat mengenai konflik Israel-Palestin. Dan terdapat banyak ketidakpuasan dalam Pentadbiran Biden di kalangan kakitangan yang lebih junior, yang telah menggunakan “saluran bantahan” untuk menyuarakan kebimbangan. Seorang pegawai Kementerian Luar Negeri yang dikenali secara terbuka meletak jawatan atas pendekatan Biden terhadap peperangan Israel-Hamas.

Bagi pihak mereka, beberapa ratus pakar Timur Tengah Barat telah menerbitkan surat terbuka terbuka menyokong gencatan senjata, yang mencerminkan aliran pemikiran kuat merentasi spektrum politik dan institut pemikir terkemuka.

Di bandar-bandar seperti New York, London dan Paris, terdapat demonstrasi besar-besaran menyokong gencatan senjata—kedudukan yang Biden telah mengelakkan diri. Kebanyakan negara, bagaimanapun, menyokongnya; 120 negara ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengundi untuk gencatan senjata dalam usul tidak mengikat pada 27 Oktober. (Empat belas negara, termasuk Amerika Syarikat dan Israel, mengundi terhadap; 45 abstain.)

Akan wujud lagi krisis di masa depan—begitulah sifat urusan antarabangsa. Pendekatan berikutnya Amerika Syarikat akan dipantau dengan teliti.