Bank of Israel menganggarkan kos peperangan Hamas

(SeaPRwire) –   Negara Israel akan membayar $53 bilion untuk kempen Hamas selama tujuh minggu

Perang Israel terhadap Hamas akan menelan kos negara sebanyak $53 bilion dan menghalang pertumbuhan ekonomi sehingga tahun 2024, mengikut angka yang diterbitkan Bank Israel pada Isnin. Pertempuran telah berhenti sejak gencatan senjata berkuat kuasa pada Jumaat, tetapi tentera Israel dijangka akan menyambung operasinya di Gaza minggu ini.

Perbelanjaan tentera langsung akan menyumbang $29 bilion daripada jumlah keseluruhan $53 bilion, kata bank itu, sambil menambah bahawa angka ini termasuk bantuan tentera yang diberikan oleh Amerika Syarikat. Kompensasi untuk kerosakan akan berjumlah $6 bilion, manakala perbelanjaan awam lain akan berjumlah $6.75 bilion. Hasil cukai yang hilang dan faedah hutang kerajaan akan membentuk baki.

Perang ini juga akan mengekang pertumbuhan ekonomi Israel, amaran bank itu. Pertumbuhan akan kekal pada 2% untuk baki tahun ini dan sehingga tahun 2024, turun daripada ramalan awal 2.3% dan 2.8% masing-masing.

Perang ini akan menyebabkan kerugian kira-kira 3% KDNK menjelang akhir tahun 2024, kata bank itu, sambil menunjuk kepada penutupan perniagaan dan institusi pendidikan semasa permusuhan.

Perang bermula pada 7 Oktober apabila pemberontak Hamas melancarkan serangan roket dan peluru berpandu yang mengejut ke atas bandar-bandar Israel, sebelum menyeberangi sempadan Gaza-Israel dan menduduki bandar-bandar dan penempatan berhampiran Israel. Israel membalas dengan kempen pengebomberan udara yang intensif, diikuti dengan serangan darat ke enklaf Palestin pada akhir bulan itu.

Lebih 1,200 orang terbunuh di Israel dan 15,000 telah kehilangan nyawa di Gaza, mengikut angka terkini dari Angkatan Pertahanan Israel (IDF) dan Kementerian Kesihatan Gaza. Gencatan senjata berkuat kuasa pada Jumaat, dan dilanjutkan selama 48 jam lagi pada Isnin, untuk membenarkan pertukaran tebusan Israel di Gaza dan tahanan Palestin – sebahagian daripada mereka ditahan tanpa tuduhan – di penjara-penjara Israel.

Setakat ini, 40 daripada kira-kira 240 tebusan telah dibebaskan oleh Hamas, sebagai pertukaran untuk 117 tahanan Palestin. Pegawai Israel telah berkata bahawa mereka mungkin akan memanjangkan gencatan senjata untuk setiap 10 tebusan tambahan yang dibebaskan, walaupun Menteri Pertahanan Yoav Gallant berkata pada Isnin bahawa IDF akan menyambung operasinya sebaik sahaja gencatan senjata tamat, dan akan terus sehingga Hamas dimusnahkan.

Walaupun perang ini menelan Israel kira-kira $270 juta setiap hari dan menggerogoti KDNK negara, kesannya ke atas ekonomi rapuh Gaza jauh lebih ketara. Hampir separuh struktur jalur itu musnah dan hampir 400,000 pekerjaan hilang, mengikut laporan PBB. Dengan kemiskinan dijangka meningkat hampir 45 peratus jika permusuhan berterusan sehingga Disember, Program Pembangunan PBB (UNDP) memberi amaran awal bulan ini bahawa perang itu akan menolak pembangunan di Gaza antara 16 hingga 19 tahun ke belakang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)