Bangunan bursa saham ikonik Denmark sedang terbakar (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Insiden di Copenhagen telah digambarkan sebagai ‘Notre Dame’ negara itu

Sebuah kebakaran melanda salah satu bangunan yang paling terkenal di ibu negara Denmark, Copenhagen pada Selasa dalam insiden yang dibandingkan dengan kebakaran Notre Dame 2019 di Paris.

Bursa saham bersejarah lama Denmark di pusat bandar raya itu terbakar, menyebabkan runtuhnya tiangnya. Borsen abad ke-17 sedang menjalani pemulihan dan telah ditutupi dengan tiang dan plastik pelindung.

“Gambar mengerikan dari Bursa. Sangat menyedihkan. Bangunan ikonik yang bermakna banyak untuk kami semua… Momennya sendiri Notre-Dame,” Menteri Pertahanan Troels Lund Poulsen menulis di X (dahulu Twitter).

TV Denmark juga dikutip menggambarkan kebakaran itu sebagai momen Notre Dame untuk negara itu. Pada tahun 2019 api melalap katedral Katolik bersejarah abad pertengahan di Paris ketika bangunan itu ditutupi dengan tiang untuk pemulihan, menjatuhkan atap dan tiangnya. Kebakaran Selasa di Denmark berlaku hanya sehari selepas ulang tahun kelima kebakaran Notre Dame.

Menurut jabatan bomba Copenhagen, bangunan berhampiran telah dievakuasi. Tiang di sekeliling bangunan bursa saham itu menyukarkan perkhidmatan kecemasan untuk mencapai api, manakala bumbung tembaga itu mengekalkan haba, tambah jabatan bomba itu.

Tiada kecederaan dilaporkan segera kerana semua orang di dalam bangunan berjaya meninggalkannya. Beberapa artifak bersejarahnya juga telah diselamatkan.

Belum jelas secara serta merta apa yang menyebabkan kebakaran itu. Bangunan itu kini menjadi ibu pejabat untuk Kamar Dagang Denmark.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.