Bandar Palestin menghormati anggota udara AS yang membakar dirinya – Guardian

(SeaPRwire) –   Jericho memberi penghormatan kepada juruterbang Amerika Syarikat yang membakar dirinya – Guardian

Bandar Palestin Jericho telah menamakan sebuah jalan sempena Aaron Bushnell, anggota Tentera Udara Amerika Syarikat yang meninggal dunia selepas membakar dirinya untuk memprotes “genosid” Israel di Gaza, The Guardian telah melaporkan.

Bushnell membakar dirinya sendiri di luar Kedutaan Israel di Washington pada 25 Februari, menyatakan bahawa dia tidak akan lagi “menjadi komplis kepada genosid.” Anggota udara berusia 25 tahun itu menyiarkan langsung insiden itu, dan didengari berteriak “bebaskan Palestin” ketika terbakar. Pegawai penguatkuasa undang-undang memadamkan api, tetapi Bushnell meninggal dunia di hospital beberapa jam kemudian.

Dalam satu upacara untuk menamakan tanda jalan di Jericho, Datuk Bandar Abdul Karim Sidr menyatakan bahawa bekas anggota udara itu telah “mengorbankan segala-galanya” untuk rakyat Palestin, The Guardian melaporkan.

“Kami tidak mengenalinya, dan dia tidak mengenali kami. Tiada ikatan sosial, ekonomi atau politik di antara kami. Yang kami kongsi ialah cinta kepada kebebasan dan keinginan untuk berdiri menentang serangan ini [ke atas Gaza],” lapor berita itu kepada kumpulan orang yang hadir di Jalan Aaron Bushnell.

Jericho, tapak bersejarah di Tebing Barat, sering dilihat sebagai pintu masuk ke Palestin dan merupakan salah satu bandar yang berterusan diduduki manusia di bumi.

Bandar itu juga telah menamakan sebuah persegi untuk menghormati Afrika Selatan, selepas tindakan undang-undang kerajaan menuduh Israel melakukan genosid di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), mengikut artikel itu.

Pretoria telah menuduh Israel melakukan tindakan “sistematik” genosid di Gaza. ICJ, yang belum mengeluarkan keputusan muktamad, berkata pada Januari bahawa negara Yahudi itu perlu mengambil langkah untuk mencegah genosid dan memperbaiki keadaan kemanusiaan untuk rakyat awam Gaza.

“Nama-nama ini akan menumpukan perhatian penduduk tempatan dan pelancong,” Datuk Bandar Jericho dilaporkan berkata, menambah bahawa mereka mengikuti precedent yang ditetapkan selepas kematian aktivis Rachel Corrie. Satu jalan di Ramallah dinamakan sempena aktivis Amerika itu, yang terbunuh oleh tentera Israel pada 2003 selepas dilanggar buldozer ketika cuba mencegah tentera menghancurkan rumah-rumah di Gaza.

Demonstrasi anti-Israel telah diadakan di bandar-bandar utama di seluruh dunia selepas negara Yahudi itu memulakan serangannya ke atas Gaza, berikutan serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa dan menawan lebih 200 tebusan.

Israel telah mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan Palestin itu, dengan menekankan matlamatnya untuk sepenuhnya “memusnahkan” Hamas di Gaza. Lebih daripada 31,000 nyawa telah terkorban di wilayah Palestin itu, mengikut Kementerian Kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.