Bagaimana Untuk Menghentikan Permainan Salah Sangka Yang Sia-Sia Mengenai Penyelidikan Long COVID Yang Gagal

Wheelchairs are posed in front of the German Reichstag building in Berlin to protest a lack of progress on Long COVID.

(SeaPRwire) –   Prospek kesihatan bagi mereka yang menghidapi Long COVID masih tidak lebih baik hari ini berbanding ketika keadaan ini pertama kali dikenal pasti pada awal 2020. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh keputusan yang mengecewakan dalam penyelidikan klinikal, terutamanya jika dibandingkan dengan skala masalah tersebut.

Kini dengan beratus-ratus kajian yang muncul daripada penyelidikan yang dilaksanakan atau disokong secara persekutuan, pakar yang marah dan penyokong pesakit menyatakan bahawa tiada . Kritikan adalah bahawa kadar kerja adalah perlahan dan samar-samar, dan sedikit yang muncul yang secara langsung memberi kesan kepada pencegahan atau penjagaan pesakit. Masyarakat biomedic telah lama diserang kerana kegagalan untuk membuat kemajuan dalam pencegahan dan rawatan asas kegagalan untuk membantu pesakit.

Terdapat banyak yang dipertaruhkan dalam memastikan strategi penyelidikan Long COVID Amerika Syarikat adalah betul. Dengan jangkaan kebangsaan penyakit ini dalam lingkup 5% hingga 15%, dianggarkan sekitar orang dewasa bekerja menghidapi Long COVID, dan ia mungkin mengekalkan sebanyak orang keluar daripada pekerjaan. Terdapat keperluan yang sangat mendesak untuk rawatan yang berkesan untuk mengurangkan kekecewaan, penderitaan, kecacatan fungsi dan ketidakupayaan yang menghancurkan mereka.

Tetapi apakah jika masyarakat penyelidikan perubatan menghabiskan tahun dan beratus-ratus juta lagi dolar menggali lubang kering? Jawapannya bukanlah untuk menggali lebih dalam tetapi untuk menggali di tempat lain dengan prospek yang lebih menjanjikan dan alat yang lebih tajam.

Bencana kesihatan kebangsaan

Bencana kesihatan kebangsaan ini telah awal dalam pandemik Long COVID. Dengan keyakinan teguh terhadap nilai inovasi saintifik dalam mengurangkan kerosakan, kerajaan persekutuan pada akhir 2020 bertindak balas dengan dalam penyelidikan Long COVID. Beberapa agensi termasuk Institut Kesihatan Kebangsaan, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, dan Pentadbiran Veteran memulakan program yang berani untuk meneroka misterinya.

Janji menggunakan kuasa penyelidikan lebih dipertinggi lagi pada Ogos 2022, apabila Rumah Putih mendedahkan terhadap Long COVID. Dalam minda orang ramai, komitmen ini yang dipromosikan dengan kuat mempunyai persamaan dengan kempen penyelidikan penyakit kerajaan yang lepas seperti “perang terhadap kanser” dan Operasi Warp Speed.

Dengan harapan tinggi ini kini kebanyakannya terhapus, terdapat banyak tuduhan di kalangan penyelidik, pesakit dan penyokong, pakar dan media. Salah telah diletakkan di beberapa bidang domain penyelidikan: tumpuan yang tidak produktif terhadap bagaimana penyakit itu membangun daripada bagaimana membantu pesakit secara langsung, kajian deskriptif yang berulang tentang gejala dan trajektori yang menyumbang sedikit pengetahuan baru, terlalu banyak kajian pemerhatian dan bukan cukup ujian klinikal untuk menemui rawatan baru, pengambilan penyelidikan berskala besar pelbagai institusi yang tersungkur di bawah beban birokrasi, dan menyimpang ke dalam kajian rawatan alternatif atau bahkan rawatan yang mungkin membahayakan. Perhatian dan dana kerajaan yang tidak mencukupi juga dianggap memainkan peranan penting.

Tidak menghairankan, penyelesaian yang disarankan untuk keadaan ini daripada banyak pihak dalam ekosistem Long COVID ialah meminta peningkatan pelaburan kerajaan dan menyalurkannya ke penyelidikan biomedic yang lebih produktif.

Walaupun secara intuitif tidak boleh dipertikaikan, bagaimanakah jika logik ini sebenarnya salah?

Sebelum menyimpulkan bahawa lebih banyak dan lebih baik penyelidikan biomedic diperlukan, kita perlu menangani mengapa lebih tiga tahun penyelidikan gagal untuk menggerakkan jarum. Pelajaran daripada masa lalu perlu mempengaruhi pengiraan ini, serta berfungsi sebagai panduan untuk pulangan pelaburan masa depan dan kebarangkalian kejayaan.

Teori baharu untuk menjelaskan Long COVID

Kami mencadangkan hipotesis penyatuan yang menjelaskan ketiadaan kemajuan yang menakjubkan dalam memahami Long COVID melalui lensa biomedic dan kesihatan awam yang tradisional. terbaru kami mencadangkan bahawa Long COVID adalah nama baharu untuk sindrom lama. Ia hampir tidak dapat dibezakan daripada keadaan yang lama dikenali dalam leksikon perubatan sebagai atau encephalomyelitis mialgik/keletihan kronik (ME/CFS)—dalam istilah bahasa biasa dikenali sebagai “keletihan kronik”. Logik dan akal menyatakan bahawa jangkitan akut SARS-CoV-2 menyebabkan Long COVID. Atau, lebih tepat lagi, COVID-19 akut memicu ME/CFS cara sama seperti banyak agen jangkitan lain memicu ME/CFS.

Benar bahawa ME/CFS masih kurang dipahami dan penyelidikannya telah lama dibiayai secara kurang. Walau bagaimanapun terdapat dekad pengalaman berkaitan dan yang relevan yang sepatutnya digunakan secara produktif dan pesat untuk Long COVID. Rekod prestasi yang mapan menyiasat sebab dan patogenesis telah secara tunggal tidak mengeluarkan hasil. Dengan analogi, penyelidikan semasa yang diarahkan untuk mencari petunjuk diagnostik dan mekanistik terhadap Long COVID adalah proses panjang tanpa peta yang memerlukan sumber yang banyak. Dalam paradigma ME/CFS ia akan menghasilkan untuk , tetapi dengan kebarangkalian akhir yang rendah untuk membantu pesakit.

Mengapa penyelidikan ini tidak mungkin memberi manfaat? Kerana sama ada tiada apa-apa untuk ditemui, atau alat yang sedia ada tidak mencukupi untuk mengesan dan mengesahkan mekanisme di sebalik berbagai-bagai gejala. Ini tidak sepatutnya dilihat sebagai kegagalan sains. Pemerhatian negatif—ketidakhadiran hubungan antara sebab dan kesan—tidak boleh dibuktikan, tidak kira seberapa intensifnya disiasat. Ya, kita sentiasa boleh mengejar kajian mekanistik itu dengan lebih tegas dan bijak. Tetapi pada bila masyarakat sektor awam memutuskan bahawa melakukannya telah mencapai tahap pulangan yang semakin berkurangan? Inilah di mana kita kini berada dengan ME/CFS/Long COVID.

Adakah ini bermakna Long COVID bukan “nyata”? Ini adalah pembahagian palsu apabila dilihat melalui kaca mata biomedic. Melalui kaca mata sejarah penyakit pasca jangkitan, ia sangat nyata dan perlu ditangani sedemikian. Ini termasuk platform untuk penjagaan komprehensif, kepakaran pelbagai disiplin dan empati profesional melalui laluan pengurusan gejala (tetapi kerap tidak dapat diakses) dan pemulihan fungsi yang berorientasikan. Pesakit dan kumpulan penyokong perlu terlibat dengan rapat dalam setiap peringkat reka bentuk dan pelaksanaan kajian, kerana mereka akan mempunyai kepentingan utama dalam hidup dengan dapatan dan merupakan penentu akhir kejayaan.

Kini dengan manfaat hindsight dan paradigma baharu yang sesuai dengan kebanyakan ciri-ciri klinikal Long COVID, kita boleh membayangkan jalan maju yang lebih produktif dan kurang bergesekan untuk penyelidikan. Memenuhi objektif bersama masyarakat penyelidikan dan pesakit akan memerlukan kesediaan lanjut untuk membina jambatan kerjasama, pragmatisme dan pandangan ke hadapan. Mengingat besarnya cabaran dan kompleksiti ekosistem Long COVID, forum penyelinapan utama untuk dasar dan strategi penyelidikan haruslah agensi Kerajaan Amerika Syarikat, dengan mandat dan sumber yang sepadan dengan tugas. Pejabat Penyelidikan dan Amalan Long Covid Kesihatan dan Sumber Manusia yang baru-baru ini sepatutnya diberi tugas penting perancangan dan koordinasi ini.

Dengan penyelidikan Long COVID kini mencapai peringkat matang, terdapat harapan realistik bahawa masyarakat pesakit dan biomedic boleh bekerjasama semula untuk menetapkan arah yang lebih bermanfaat dan berdaya maju.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)