Bagaimana Ukraine Merintis Cara Baru Untuk Mendakwa Jenayah Perang

Andriy Kostin telah menjawat sebagai Peguam Negara Ukraine sejak Julai 2022. Pada masa itu, pegawai kerajaan dan undang-undang Ukraine telah dilanda dengan jumlah gambar, video, dan data lain dari warga awam Ukraine mendokumenkan dakwaan jenayah perang dan pelanggaran hak asasi manusia yang dilakukan oleh tentera Rusia.

Pejabat Kostin sedang mengendalikan pangkalan data untuk mengumpul semua maklumat ini, dan telah menubuhkan laman web dan bot percakapan untuk membantu warga Ukraine mengkategorikan dan menghantar bukti digital. Kini, selepas 20 bulan perang, TIME bercakap dengan Kostin di Kyiv mengenai bagaimana pejabatnya sedang membangunkan cara baru untuk menganalisis bukti untuk membina dan menuntut kes jenayah perang dengan bantuan syarikat teknologi dan rakan antarabangsa.

S: Berkenaan dengan menuntut jenayah perang dalam konflik ini, terdapat jumlah video dan gambar bukti yang dikemukakan secara masa nyata yang amat membebankan, serta data pengesahan dari sumber digital, imej satelit, pembekal perkhidmatan telefon bimbit. Bagaimanakah ini sesuai dengan rangka kerja tradisional yang digunakan untuk menuntut jenayah perang, dan bagaimanakah anda melakukan perkara berbeza?

Kami sedang melakukan sesuatu yang belum pernah dilakukan sebelum ini. Saya fikir cabaran paling penting bagi kami adalah untuk memastikan pertanggungjawaban menyeluruh. Pertama kami meninjau unsur-unsur lama [dan pengajaran] jenis jenayah perang lama. Dalam semua peperangan dan konflik terdahulu, semua orang tertumpu kepada jenayah terhadap keselamatan fizikal orang-orang – orang yang dibunuh, cedera, diserang, dan dipermalukan. Mereka juga menetapkan piawaian yang kini kami gunakan sebagai precedent dalam kes kami. Contohnya berkenaan dengan keganasan seks yang berkaitan konflik… masyarakat antarabangsa telah melabur banyak sumber ke arah penyiasatan jenis jenayah ini yang betul dan menyediakan banyak penyelesaian memberi tumpuan kepada pendekatan berpusatkan mangsa atau mangsa.

Ini kini dimasukkan ke dalam dokumen strategik kami sendiri dan semua penyiasat dan pendakwa kami menggunakannya. Kini, dalam konflik ini, kami juga meluaskan dan melihat pelbagai jenis jenayah perang.

S: Jenis jenayah perang apa yang anda tumpukan yang belum pernah dituntut sebelum ini?

Contohnya, jenayah terhadap alam sekitar [termasuk kerosakan kemudahan nuklear, dan kerusakan alam sekitar dan pencemaran yang akan memberi kesan negatif kepada kesihatan rakyat Ukraine selama generasi.] Perbincangan di peringkat antarabangsa kini jauh lebih aktif berbanding setahun yang lalu, sejak kami mula memperuntukkan sumber untuk menyiasat jenayah alam sekitar. Tetapi ini penting, kerana jenayah ini akan dan sedang dilakukan di seluruh dunia. Dan mereka yang akan melakukannya di bahagian dunia lain akan melihat bahawa kini terdapat alat dan piawaian untuk menyiasat dan menuntutnya, kerana kami sedang mencipta dokumen strategik.

Kami juga kini sedang menyiasat atau menuntut serangan siber sebagai jenayah perang, yang sangat sukar disiasat. Ia belum pernah dilakukan sebelum ini. Tetapi kami sedang melakukannya dengan bantuan rakan-rakan kami, iaitu Palantir dan Microsoft, yang bersedia membantu kami kerana mereka juga memahami bahawa dengan melihat mendalam ke dalam situasi sebegini dan menyiasatnya sebagai jenayah perang, kami boleh menekankannya sehingga banyak orang lain akan melihat dengan teliti [sebelum melakukannya]. Ini merupakan tingkah laku pengganas. Jadi sangat penting bagi kami untuk meliputi laluan-laluan baharu ini.

S: Bagaimanakah anda menggunakan teknologi dan alat digital baharu untuk mengumpul dan menganalisis bukti?

Untuk membina kes-kes ini, kadang-kadang kami perlu menggunakan bukti yang tidak mencukupi pada pandangan pertama. Jika saksi mengatakan sesuatu berlaku kepada mereka, kami perlu mengenal pasti pelaku, yang merupakan tugas paling mencabar dalam kerja harian para pendakwa kami, dan untuk itu kami akan menggunakan semua unsur teknologi baharu yang sering merupakan satu-satunya alat berguna yang kami ada.

Contohnya, terdapat orang awam yang diserang oleh tentera Rusia ketika cuba mengevakuasi, dan mangsa pergi kepada penyiasat. Mereka dapat mengenal pasti tempat tertentu di mana peristiwa itu berlaku. Apabila wilayah itu dibebaskan, kami dapat menemui dokumen unit [Rusia], yang mempunyai tarikh lahir dan beberapa data lain. Kemudian kami menggunakan alat kecerdasan terbuka sumber untuk menganalisis rangkaian sosial mereka dengan bantuan NGO dan pertubuhan masyarakat madani. Saya mempunyai platform khusus di pejabat saya, Majlis Pakar Antarabangsa, di mana lebih daripada 45 NGO membantu kami dalam pertanggungjawaban jenayah perang. Jadi kami dapat mengenal pasti kebanyakan mereka. Dan apabila kami menunjukkan ini kepada mangsa, yang pernah berinteraksi dengan [tentera] Rusia, mereka akan mengesahkan: ‘Saya nampak wajah ini.’

Sesetengah kes ini sudah di mahkamah di Kyiv [di mana Mahkamah Jenayah Antarabangsa telah membuka pejabat]. Kami telah menggunakan Palantir sebagai alat unik untuk [menganalisis] semua data, dan Microsoft untuk pengenalan suara dalam kes di mana pelaku memanggil untuk genosid dan perang agresif. Semua ini membantu sangat kerana ini merupakan alat unik untuk menganalisis wajah dan suara untuk membina kes. Dan kami juga [berhampiran] menggunakan kecerdasan buatan lebih untuk meneliti ratusan terabait foto, video, suara, dan sebagainya.

S: Bagaimanakah anda mengumpul bukti yang diperlukan dari lebih enam juta pelarian Ukraine di luar negara, dan jutaan lagi orang awam yang dipindahkan di dalam negara? Bagaimanakah rakan antarabangsa membantu dalam perkara ini?

Mencipta alat teknologi ini bukan sahaja tentang [mengenal pasti pelaku] tetapi juga tentang tidak kehilangan sebarang bukti yang boleh digunakan untuk membina kes. Interaksi undang-undang antara bidang kuasa yang berbeza sentiasa merupakan cabaran. Terdapat bukti di pejabat serantau, atau datang dari mangsa yang dipindahkan sementara di Ukraine, dan beberapa bahagian bukti yang mungkin muncul di Poland atau di Jerman di mana seseorang datang kepada polis. Jika kita menyatukan ketiga-tiga tentang peristiwa yang sama, ia akan melengkapkan satu sama lain dan melengkapkan teka-teki ini.

Terdapat juga alat-alat baharu lain, seperti Pangkalan Data Bukti Jenayah Antarabangsa Utama (CICED). Ia merupakan pangkalan data baharu, selamat sepenuhnya, di mana anda boleh memasukkan maklumat untuk penyiasatan bersama. Kami mempunyai ribuan dan ribuan warga Ukraine [mengemukakan laporan] di negara-negara yang berbeza. Ia mengambil lebih daripada setahun untuk dilaksanakan, dan sangat penting bahawa Kesatuan Eropah [Agensi Kerjasama Undang-undang Jenayah] benar-benar melabur dalamnya. Kini, jika seseorang di Jerman atau Poland atau Czech datang kepada pegawai polis dan memberitahu sesuatu yang berlaku di Bucha, mereka akan menyimpannya dengan teliti dalam fail. Pangkalan data ini akan sepenuhnya beroperasi pada bulan November.

S: Mengingat jumlah bukti digital yang besar, dan fakta bahawa ia sedang dikemukakan secara masa nyata ketika perang masih berlangsung, adakah sistem keadilan antarabangsa dapat mengikuti?

Proses kehakiman dalam beberapa keadaan perlu lebih cepat, kerana keadilan boleh ditolak apabila ditangguhkan. Kami juga berdialog secara berterusan dengan mahkamah Ukraine [untuk mengutamakan kes jenayah perang]. Bagi banyak mangsa dan mangsa kami, penting untuk menuntut kes ini secara tidak hadir, supaya mereka tahu bahawa kami telah berbuat segala yang mungkin untuk memulihkan maruah mereka.

Kami akan menggunakan setiap laluan undang-undang, dan kami akan menggunakan setiap teknologi untuk mencari cara.