Bagaimana Tindak Balas Keluarga Diraja Terhadap Kematian Puteri Diana di The Crown Berbanding dengan Kisah Sebenar

(SeaPRwire) –   Ketika Diana meninggal lebih daripada 25 tahun yang lalu dalam kemalangan di Paris pada usia 36 tahun, beribu-ribu orang membanjiri jalan-jalan London untuk memberi penghormatan dan meninggalkan mesej serta bunga di luar Istana Kensington. Penyokong-penyokong terlihat menangis terus terang.

Tetapi ahli-ahli keluarga diraja British dilaporkan tidak setakut emosi. Dalam episod keempat musim keenam The Crown, Ratu Elizabeth II (Imelda Staunton) dan suaminya Putera Philip (Jonathan Pryce) teragak-agak untuk mengeluarkan kenyataan memberi ketenangan kepada negara. Dominic West sebagai Putera Charles (kini Raja) mengkritik Ratu kerana tidak menunjukkan cukup kesedihan dan kasih sayang di muka awam. “Kita tidak boleh menjadi keluarga peribadi apabila kita mahu dan keluarga awam apabila ia sesuai dengan kita,” katanya.

Liputan akhbar terhadap keluarga diraja selepas kematian Putera Diana mencatatkan kecenderungan tertentu di kalangan ahli-ahli. Isu 8 September 1997 majalah TIME menggambarkan:

Keluarga Diana sangat marah dengan keadaan mengelilingi kematiannya. Adik lelakinya Charles, raja semasa, dengan pedih menyatakan, “Saya sentiasa percaya akhbar akan membunuhnya pada akhirnya. Saya tidak dapat membayangkan mereka akan mengambil bahagian terus dalam kematiannya, seperti kelihatan kesnya.” Beliau menambah, “Ia kelihatan bahawa setiap pemilik dan pengarang setiap penerbitan yang telah membayar untuk gambar-gambar menyusup dan mengeksploitasi Diana, menggalakkan individu-individu lapar dan kejam untuk mempertaruhkan segala-galanya dalam usaha untuk mendapatkan imej Diana, mempunyai darah di tangan mereka hari ini.”

Berkenaan keluarga Diana yang dahulu, mereka mengekalkan kesunyian diraja. Ahli-ahli keluarga diraja, termasuk Ratu Elizabeth dan Putera Charles, bercuti bersama anak-anak lelaki Diana—William dan Harry di Istana Balmoral, dimaklumkan melalui telefon.

Tiada membuat sebarang kenyataan awam.

Robert Lacey, yang telah berkonsultasi untuk The Crown dan penulis buku 2020 Battle of Brothers: William, Harry and the Inside Story of a Family in Tumult, sekitar ulang tahun ke-25 kematian Diana pada 2022 bahawa tidak ada keraguan terhadap kesejukan tindak balas keluarga diraja terhadap kematian awal Putera Diana.

“Jika anda mencari masa di mana monarki British paling dicabar secara teruk dan mendapati dirinya paling bertentangan dengan pendapat awam, ia mesti berikutan kematian Diana dan persepsi bahawa Ratu dan keluarga diraja tidak peduli,” katanya.

Tetapi seperti yang dinyatakan oleh Lacey dan isu 1997 majalah TIME, kesejukan dari keluarga diraja mendahului kematian Diana, dan bahkan penceraian beliau daripada Charles. Keluarga diraja tidak menyukai perhatian yang Diana peroleh, daripada gambar letupan ke liputan tabloid berterusan. Ini dapat dilihat dalam The Crown Musim 6, yang mengambil tempat jauh selepas perceraian Charles dan Diana dan di tengah-tengah hubungan romantik beliau dengan Dodi al-Fayed (Khalid Abdalla). Apabila Diana dan Dodi bercuti di atas kapal bapanya, mereka dikejar oleh paparazzi sepanjang masa. Ratu Elizabeth dan Putera Philip ditunjukkan kecewa dengan gambar-gambar Diana dan Dodi yang terpapar di muka depan akhbar tabloid.

Elizabeth Debicki and Khalid Abdalla in season 6 of The Crown

Dalam episod ketiga Musim 6, kamera mengikuti Dodi dan Diana ke Paris, di mana Dodi mencadangkan perkahwinan kepada Diana, dan tidak lama selepas itu, mereka memasuki kereta yang terlibat dalam kemalangan dan membunuh mereka. Walau bagaimanapun, mengikut buku 1998 Death of a Princess: The Investigation yang ditulis oleh Tommy Sancton dan Scott McLeod dari TIME, dipercayai Dodi tidak sempat melaksanakan cadangan rasmi sepenuhnya. Cincin itu dijumpai dalam kotak yang belum dibuka di apartmen Parisnya.

Dalam episod keempat, Charles ditunjukkan membangunkan William (Rufus Kampa dan Ed McVey) dan Harry (Fflyn Edwards dan Luther Ford), di Istana Balmoral di Scotland. Beliau dengan lembut memberitahu berita kematian ibu mereka dan menggalakkan budak-budak itu menjadi kuat. Walaupun Charles digambarkan menunjukkan kelembutan terhadap budak-budak itu, dalam kenyataan sebenar, Putera Harry mengatakan bapa beliau menunjukkan kekakuan apabila memberitahu berita itu.

“Pa tidak memeluk saya,” tulis beliau dalam memoir 2023 Spare sambil mencatatkan pada lutut adalah sahaja sokongan yang diterima. Putera Harry mengatakan beliau sendiri tidak menangis pada masa itu atau semasa proses pengebumian. Beliau mendakwa hanya menangis apabila melihat keranda ibu beliau diturunkan ke dalam tanah dan merujuk kepada stoikisme keluarga di hadapan media. “Badan saya menggelupur dan dagu saya jatuh dan saya mula menangis tidak terkawal ke dalam tangan,” tulis beliau. “Saya merasa malu kerana melanggar etos keluarga, tetapi saya tidak dapat menahannya lagi. OK, saya menenangkan diri, OK. Tiada kamera di sekeliling.”

Sama seperti drama keluarga diraja Peter Morgan yang lain The Queen, episod keempat Musim 6 mengikuti Ratu Elizabeth dan Putera Philip dalam keraguan mereka untuk membuat kenyataan awam tentang kematian Diana. Philip mendakwa Diana sudah tidak menjadi sebahagian daripada keluarga diraja lagi. Tetapi episod itu berakhir dengan tafsiran dramatik kenyataan awam sebenar Ratu selepas kematian Diana. Pentingnya, beliau berkata, “Tiada seorang yang mengenali Diana akan pernah lupakan beliau. Jutaan orang lain yang tidak pernah bertemu dengannya, tetapi merasa mereka mengenalinya, akan mengingati beliau. Bagi saya, terdapat pelajaran yang boleh diambil daripada kehidupan beliau dan daripada tindak balas luar biasa dan menggerakkan terhadap kematiannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)