Bagaimana Kegagalan Amerika Syarikat Pada Tahun 1970-an Menyumbang Kepada Perang Israel-Hamas

Egypt-Israel Peace Treaty Signing Ceremony

(SeaPRwire) –   Administrasi Biden menghadapi dunia.

Israel terkejut dengan serangan pada hari suci Yahudi, Rusia terperangkap dalam perang dengan jiran, persaingan kuasa super meningkat, kedutaan Amerika diserang di Timur Tengah, dan AS kelihatan tidak bersedia menangani ancaman dunia yang sentiasa berubah.

Namun, walaupun terdapat persamaan antara tahun 1970-an dan 2020-an, ini bukan hanya momen yang selari. Sebaliknya, kegagalan oleh kerajaan Amerika dalam menangani krisis tahun 1970-an membantu meletakkan asas untuk peristiwa pada tahun 2023 – terutamanya di Timur Tengah. Dan pentadbiran terkini memperburuk keadaan dengan gagal memahami kesilapan masa lalu dan membetulkannya.

Pada tahun 1970-an, pembuat dasar Amerika . Tetapi usaha ini gagal kerana mereka tidak cukup menangani nasib ratusan ribu pelarian Palestin – atau membawa penyelesaian aman konflik Palestin-Israel.

Apabila Jimmy Carter memasuki pejabat pada tahun 1977, beliau mempunyai rancangan ambisius untuk mengejar proses keamanan komprehensif Arab-Israel yang akan menjamin negara dan hak Palestin.

Walau bagaimanapun, proses itu runtuh dalam tempoh tiga tahun. Serangan pertama datang empat bulan selepas Carter disumpah. Kali pertama, pengundi Israel menyerahkan kawalan Knesset kepada kerajaan kanan yang dipimpin oleh Perdana Menteri baru, Menachem Begin. Begin mengambil kedudukan keras berhubung proses keamanan, dan keengganannya berkompromi menjadikan sukar untuk memastikan sebarang persetujuan serantau.

Selain itu, pada bulan Oktober tahun itu, AS menarik balik persetujuan untuk menganjurkan persidangan keamanan Timur Tengah komprehensif dengan Kesatuan Soviet, disebabkan tekanan politik domestik dan perjuangan Israel. Kerana negara-negara Arab mempunyai hubungan yang lebih baik dengan Kremlin berbanding Rumah Putih, ini secara drastik mengurangkan peluang negara-negara Arab datang ke meja rundingan.

Sementara itu, Carter kemudiannya cuba menghidupkan semula proses keamanan komprehensif, beliau tidak pernah lebih dekat daripada tahun pertamanya berkuasa.

Apabila harapan Carter untuk perjanjian keamanan Timur Tengah komprehensif runtuh, hanya proses keamanan bilateral antara Mesir dan Israel yang tinggal, yang pada tahun 1978 membawa kepada Perjanjian Camp David dan kemudian Perjanjian Keamanan Mesir-Israel.

Pentingnya, bagaimanapun, walaupun usaha Carter menghasilkan perjanjian sejarah antara Begin dan Presiden Mesir Anwar Sadat, pengecualian Palestin dari perbincangan menimbulkan masalah besar buat pentadbirannya. Ini, bersama-sama dengan sokongan Begin untuk pengembangan penggunaan tanah di Tebing Barat dan kawasan lain yang pada masa itu termasuk Gaza, Semenanjung Sinai, dan Dataran Tinggi Golan, memastikan negara-negara Arab menolak persetujuan, yang menjadikannya lebih sukar untuk memperluaskan proses keamanan.

Selain itu, walaupun perjanjian jelas menetapkan bahawa Mesir, Israel dan AS perlu bekerja untuk persetujuan pada pembentukan “pihak berkuasa berdaulat sendiri” di Tebing Barat dan Jalur Gaza menjelang 25 Mei 1980, Israel tidak berniat melakukannya. Ini terutamanya disebabkan pandangan Begin bahawa “negara Palestin akan menjadi bahaya maut kepada Israel. Ia akan menjadi negara PLO dalam masa terdekat – mengubah menjadi pangkalan Soviet dalam masa yang singkat.” Ketegasan Begin, bersama-sama dengan keraguan Carter untuk memaksa Israel berkompromi, akhirnya menjadikan mustahil untuk menyelesaikan isu negara Palestin – yang mempengaruhi usaha Perang Dingin Amerika juga.

Carter berharap dapat membangunkan “kerangka kerjasama keselamatan” dengan “negara Arab sederhana” (Jordan, Arab Saudi dan Mesir) untuk melindungi kepentingan Amerika di rantau ini daripada Soviet dan kawan-kawan Arab “radikal” mereka seperti Syria, Libya, Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dan Yemen Selatan. Terutamanya selepas Revolusi Iran 1979, Carter juga bimbang menjamin bekalan minyak Amerika.

Negara-negara Arab sederhana – terutamanya Arab Saudi dan Mesir – bimbang akan ditawan oleh Soviet dan Arab “radikal”. Tetapi Saudi dan Jordan juga bimbang tentang bagaimana rakyat masing-masing mungkin bertindak balas jika meningkatkan ikatan keselamatan dengan AS atau menyertai proses keamanan tanpa pembentukan negara Palestin.

Pasukan Carter memahami bahawa jika AS mahu meningkatkan keselamatan Teluk Parsi, “aspek ketenteraan hanyalah setengah persamaan… setengah yang lain adalah perlunya memperkukuh dan mempercepatkan proses keamanan.” Seperti yang dinyatakan Penasihat Keselamatan Negara Zbigniew Brzezinski, “Semua tindakan kami di sisi keselamatan sia-sia kecuali terdapat kemajuan selari dalam perjanjian Camp David.” Kegagalan untuk menyimpulkan perjanjian keamanan yang termasuk Palestin, penasihat Carter meramalkan, berisiko menjauhkan sekutu Arab potensial dan membuka rantau ini kepada pengaruh Soviet.

Keadaan ini membawa William Odom, pembantu tentera Brzezinski, untuk menyatakan bahawa pentadbiran “harus memisahkan dasar Arab-Israel kami daripada strategi Teluk Parsi.”

Tetapi itu terbukti mustahil. Dan Carter enggan memaksa isu itu dengan Israel, terutamanya kerana sekatan domestik, tetapi juga kerana Sadat telah berkompromi terlalu banyak dalam rundingan sehingga Mesir tidak mempunyai daya tawar lagi, menjadikan keupayaan mereka untuk menekan Israel sia-sia.

Tanpa negara Palestin dan penyelesaian yang diterima untuk konflik Israel-Palestin, Carter tidak dapat menubuhkan rangka kerja konsultatif keselamatan pro-Amerika di Timur Tengah.

Situasi keselamatan serantau kini dilanda cabaran serupa.

Seperti kes Menachem Begin pada tahun 1980, kerajaan Israel berulang kali terbukti enggan berkompromi secara mendalam dengan Palestin – walaupun negara-negara Arab jelas bahawa mereka tidak akan normalisasi hubungan tanpa kedaulatan dan hak Palestin yang dihormati. Walau bagaimanapun, selepas negara-negara Arab menunjukkan kesediaan yang meningkat untuk berdamai tanpa sebarang pengorbanan berat, Israel kurang berminat untuk menangani kedaulatan Palestin.

Beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan persamaan menakutkan dengan dinamik yang pertama kali dilihat pada zaman Carter. Semasa pentadbiran Donald Trump, AS mengikuti pandangan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dalam menormalisasi hubungan antara Israel dan negara-negara Arab lain sebelum sebarang persetujuan Israel-Palestin. Israel menyukai idea ini kerana ia mengurangkan sokongan untuk Pihak Berkuasa Palestin daripada sekutu kaya berpotensi, dengan itu mengurangkan daya tawar PA dalam perbincangan. Kedua-dua Netanyahu dan dasar Amerika juga melihat normalisasi hubungan antara negara-negara Arab dan Israel sebagai cara utama untuk menyeimbangkan Iran.

Perjanjian Abraham antara Israel dan Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Sudan dan Maghribi, dan usaha untuk memperluaskan Perjanjian ke Arab Saudi, . Seperti kes Begin, kerajaan Netanyahu mengambil kesempatan daripada situasi ini untuk aktiviti penggunaan tanah penduduk di Tebing Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Serangan pengganas pada 7 Oktober mengganggu keadaan. Serangan Hamas amat kejam dalam kekejamannya dan sasarannya secara sengaja terhadap orang awam. Walau bagaimanapun, ia nampaknya telah sekurang-kurangnya sementara mencapai : menghalang persetujuan keamanan Israel-Arab Saudi yang bakal berlaku. Serangan dan perang yang berikutnya telah hubungan antara Israel dan negara-negara Arab.