Bagaimana Bulu Anjing Sedang Mendapat Sambutan Semula Sebagai Tekstil Lestari

Pada musim panas 2021, Ugo Apuzzo dan Floriano Bollettini menghabiskan berbulan-bulan melintasi Itali mencari apa yang mereka percaya sebagai kain sempurna. Setiap hari, sebagai sebahagian program mereka di École des Hautes Etudes Commerciales de Paris, mereka akan bertemu dengan prospek berpotensi dan, di antara kopi dan gelas Chianti, cuba meyakinkan mereka bahawa mereka harus menyimpan sisa yang biasanya dibuang.

Usaha mereka membuahkan hasil lima bulan kemudian. Mengulangi langkah mereka, lelaki itu mengumpulkan hampir seton rambut haiwan. Pemintin komersial di Itali yang mereka bawa kepadanya memberitahu mereka bahawa ia lebih baik daripada kasymir halus.

Tetapi bukan rambut biri-biri atau kambing atau alpaca. Ia bukan juga vicuña, salah satu wol terbaik dan paling mahal di dunia yang digunakan oleh rumah fesyen terkemuka seperti Zegna, yang menenunnya ke dalam sweater mahal.

“Di Jerman sahaja kita mempunyai setiap tahun 1,600 tan serat anjing yang hanya dibuang,” kata Ann Cathrin Schönrock, pengusaha chiengora pelopor. “Mengapa kita membuang serat berkualiti tinggi ini sebaliknya daripada menggunakannya sebagai alternatif yarn lestari?”

Idea mengubah rambut anjing menjadi pakaian selesa berdating kembali berabad-abad. Haiwan pertama yang ditamakan oleh manusia, anjing juga menjadi makhluk pertama yang bersedia duduk cukup lama untuk bulunya dituai dengan cara domba dan kambing hari ini untuk wul dan kasymir. Pembiakbakaan anjing kecil untuk rambut mereka adalah salah satu titik perdagangan utama di kalangan orang Salish Amerika Utara.

Tetapi penggunaan rambut anjing menurun kerana domba dan tekstil berproduksi besar-besaran menjadi lebih biasa. Bagi penenun Amerika Utara, itu adalah pada kurun ke-19 apabila penjelajah dan pedagang Eropah memperkenalkan alternatif yang lebih murah. Tanah jajahan menghasilkan kapas dan wul untuk kilang tekstil di seluruh dunia membuat proses chiengora jauh lebih mahal berbanding rakannya.

Hari ini, bagaimanapun, industri fesyen telah menjadi pengguna utama sumber kunci dan penyumbang pencemaran. Kain popular seperti kapas biasanya memerlukan jumlah air yang besar untuk tumbuh, dan kesan alam sekitar bahan seperti wul dan kulit telah dikritik kerana menggunakan tanah dan menghasilkan metana, yang menambah pemanasan global.

Ini telah membawa kepada pelaburan dalam pencarian bahan alternatif. MycoWorks yang disokong General Motors Co., yang menukarkan cendawan kepada kulit buatan, dikatakan telah mengumpul $187 juta, manakala Modern Meadow sedang cuba membuat kulit buatan melalui kolagen tumbuh dalam tabung. Bahkan tekstil yang dibuat daripada alga sedang menarik perhatian penyelidikan.

Tetapi jawapannya mungkin sudah duduk di dalam bilangan isi rumah yang semakin meningkat. Satu kajian terbaru dari Persatuan Perubatan Veterinar Amerika mendapati hampir separuh isi rumah Amerika mempunyai anjing, berbanding 38% pada 2012.

Logiknya mudah. Banyak baka anjing menggugurkan bulu dua kali setahun, dan pemilik mereka membawa mereka ke penggunting bulu untuk potongan. Mengapa membuang sisanya apabila ia boleh begitu bernilai?