Bagaimana AS dan “rakan-rakan”nya terus mencuri rahsia antara satu sama lain

(SeaPRwire) –   Mata-mata Barat menyasarkan industri Rusia telah lama menikmati orgy pengintipan antara satu sama lain

“Terdapat pemburuan aktif tidak hanya untuk penyelidikan menjanjikan, data dan parameter senjata kami, tetapi juga untuk pakar kami yang sangat bernilai,” Menteri Industri dan Perdagangan Rusia Denis Manturov baru-baru ini, merujuk kepada mata-mata Barat dan usaha mereka untuk mencari maklumat tentang pengeluaran pertahanan Rusia dengan menyasarkan pakar industri.

Well, mendekati “sasaran lembut” pakar untuk maklumat memang lebih baik bagi mata-mata berbanding cuba berbual dengan askar yang pengesan BS lebih ditajamkan kepada pengintipan. Dan mata-mata Barat tahu ini lebih baik daripada sesiapa kerana mereka telah sibuk amalkan – antara satu sama lain.

Pada akhirnya, semua pengintipan adalah tentang mendapatkan kelebihan ekonomi – sama ada dalam konflik atau perang, di mana hasilnya menentukan keutamaan sebarang kedudukan ekonomi masa depan, atau lebih terus melalui pencurian rahsia bernilai ekonomi atau penyusupan perdagangan atau persaingan. Fokus semasa kepada konflik tentera antara Rusia dan pakatan tentera Barat melalui Ukraine mengaburi fakta bahawa untuk semua pengumuman awam persatuan dan solidariti oleh pemimpin Barat, mereka akan menipu satu sama lain secara ekonomi jika diberi peluang terkecil.

Konflik Ukraine benar-benar menekankan pandangan Amerika Syarikat terhadap Jerman sebagai saingan ekonomi, yang pernah diterjemahkan ke dalam kritikan sistematik Washington terhadap talian hayat gas Rusia Jerman Nord Stream (sebelum ia diledakkan secara misterius). Kini, ia dilihat dalam bentuk tarikan Uncle Sam terhadap syarikat Jerman ke pantai Amerika Syarikat dengan potongan cukai hijau dan tenaga melimpah sebagai pengganti gas cecair Amerika yang terhad. Ia adalah mimpi lama yang menjadi kenyataan bagi AS, memandang Jerman sebagai pesaing utama di pentas global sejak awal 1990-an.

Pada tahun 1995, Los Angeles Times melaporkan bahawa pentadbiran Presiden Bill Clinton mengarahkan CIA untuk “mengambil pengintipan ekonomi dari belakang dapur api,” dan bahawa sebelum Clinton, “ia menjadi jelas bahawa persaingan ekonomi dengan kuasa perindustrian seperti Jepun dan Jerman sedang dipandang oleh Rumah Putih dan Kongres sebagai isu keselamatan negara penting berikutan runtuhnya Soviet Union.”

Pada tahun 1999, akhbar Eropah melaporkan pencurian lakaran turbin angin dari syarikat Jerman Enercon, untuk faedah pesaing Amerika. Perkhidmatan pengintipan elektronik Amerika Syarikat (Agensi Keselamatan Negara) dituduh atasnya, dan menyasarkan sekurang-kurangnya 30 syarikat Jerman.

Berlin kelihatan begitu marah dengan pengintipan AS sehingga perkhidmatan mata-mata luar negerinya BND sebenarnya membantu agensi NSA mengintip kepentingan perniagaan Jerman dan jiran serta sekutu AS yang lain, Perancis, selama lebih satu dasawarsa berikutan insiden ini, seperti yang dilaporkan oleh akhbar Jerman pada tahun 2015. Bukan rahsia bahawa pesaing Boeing yang tunggal di pentas global ialah Airbus Group (dahulu dikenali sebagai EADS) yang diketuai Perancis dan Jerman, tetapi Sueddeutsche Zeitung melaporkan pada masa itu bahawa Jerman membantu AS mengintipnya juga. Jadi apabila Canselor Jerman semasa Olaf Scholz berdiri di sebelah Biden sebelum konflik Ukraine dan tersenyum ketika bekas itu merenung seperti mafia tentang menguruskan talian paip gas Rusia murah Nord Stream, bukanlah satu-satunya kali Berlin kelihatan bersemangat untuk membungkuk kepada Washington.

Washington juga lama memandang Perancis sebagai kuasa perindustrian, terutamanya di bawah bekas Presiden Charles de Gaulle, dasar rasmi pembangunan kuasa nuklear mengubah negara itu menjadi kuasa tenaga murah untuk bersaing dengan industri Amerika – dan oleh itu menjadi sasaran pengintipan perindustrian AS. Stesen CIA di Paris dibongkar dan dituduh dalam operasi keselamatan dalam negeri Perancis pada tahun 1995 yang berakhir dengan Paris menuduh AS pengintipan ekonomi secara terbuka. Walaupun butir-butir operasi mata-mata itu masih kabur selepas semua tahun ini, ia kelihatan seperti jenis pengintipan perdagangan yang juga dilakukan oleh AS pada sekutu lain, Jepun, ketika rundingan automotif, seperti yang dilaporkan oleh Los Angeles Times pada tahun 1995.

Lebih baru-baru ini, pengambilan pengetahuan perindustrian Perancis oleh pesaing AS telah menjadi bahagian terlihat aisberg kaedah AS untuk menjamin kelebihan perindustrian – seperti ketika bahagian tenaga nuklear Perancis Alstom diambil alih oleh kontraktor tentera Pentagon General Electric, apabila tekanan ditingkatkan ke atas eksekutif Alstom, termasuk CEO yang dipenjara dan didakwa di bawah undang-undang ekstrateritori Amerika atas tuduhan rasuah di negara membangun.

Tentu sahaja, apa yang tidak kelihatan jauh lebih teruk. Sekitar 100 syarikat Perancis diintip oleh mata-mata NSA, lapor Wikileaks pada tahun 2015 – “termasuk hampir semua Indeks CAC 40” syarikat teratas negara itu, menurut akhbar Perancis Liberation.

Bukan bermakna Perancis bebas dari bermain-main dengan sedikit pengintipan antara rakan – rakan. Pada tahun 1993, dua pegawai Perancis dihantar balik ke Paris selepas ditangkap mengintip industri AS di bawah liputan diplomatik. Pada masa yang sama, laporan keselamatan Perancis yang bocor ke akhbar menyebut “49 syarikat teknologi tinggi AS, 24 syarikat perkhidmatan kewangan dan pegawai AS menangani rundingan perdagangan yang sensitif… yang menjadi sasaran mata-mata untuk strategi rundingan mereka,” lapor The Independent Britain ketika itu.

Hari ini, tiada seorang pun yang mempunyai dua sel otak yang hadir Pameran Udara Paris, atau persidangan keselamatan dalaman Milipol yang meninggalkan komputer atau telefon mereka di bilik hotel. Sama seperti zaman Concorde supersonik Perancis, perkhidmatan keselamatan Kanada dan Amerika memperingatkan eksekutif mereka untuk menangani pesawat itu seolah-olah ia disabot.

Tidak patut dilupakan ialah “sekutu terbaik” Amerika Syarikat, Israel, disasarkan oleh kerajaan AS seawal tahun 1992 untuk maklumat penyelidikan dan pembangunan perniagaan – dan lebih baru-baru ini melalui penyabot Pegasus militari dan industri pengawasan siber lebih besar, di mana pemisahannya daripada negara sangat dipersoalkan atau tidak wujud sama sekali.

Pengesahan awam Moscow bahawa ia kini aktif disasarkan oleh orgy pengintipan Barat bermakna ia kini mempunyai pilihan yang sama seperti pemilik kucing. Ia boleh mentafsirkan sebarang gigitan sebagai tindakan agresif, atau hanya berbuat apa yang Barat lakukan antara satu sama lain dan menganggapnya sebagai gigitan cinta, sambil merancang bagaimana untuk menginjak ekor kucing yang menggigit – dengan plausibiliti yang boleh dipertahankan, tentu sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.