Bagaimana Amerika Syarikat Meningkatkan Keadilan Pokok Sebagai Penyelesaian Iklim Bandaraya

New York City Swelters Under Early September Heatwave

(SeaPRwire) –   Selepas musim panas paling panas dalam sejarah yang dicatat, melindungi komuniti kita daripada haba melampau telah menjadi keutamaan utama bagi pembuat dasar dan orang awam. dari cuaca ekstrem di Amerika Syarikat, dengan meramalkan bahawa perubahan iklim boleh meningkatkan ini hampir ke 100,000 kematian berkaitan haba setahun menjelang 2100.

Ini cabaran: jika kita cuba untuk sekadar menyejukkan diri dengan penyejuk udara, kita akan mencipta jurang keadilan kesihatan antara mereka yang mampu membiayai penyejukan dan . Kita juga akan mengukuhkan perubahan iklim dengan meningkatkan penggunaan tenaga secara dramatik yang membawa kepada pelepasan bahan api fosil—sekurang-kurangnya sehingga kita mempunyai grid bebas karbon untuk mengendalikan penyejuk udara berdentum itu. Kemudian ada —ia melindungi mereka di dalam sementara membuat lebih panas dan berbahaya di luar.

Jangan salah faham, rumah tahan haba dan penyejuk udara perlu menjadi sebahagian daripada penyelesaian. Tetapi kita secara mendesak memerlukan bentuk sejukan yang boleh dikerahkan secara meluas dan adil, dan yang tidak meningkatkan pelepasan gas rumah hijau. Jawapannya ada di hadapan kita: pokok.

Sebatang pokok boleh menyejukkan kawasan di bawahnya dengan , dan kajian mendapati pokok boleh apabila ditempatkan di lokasi yang betul. Ini menyelamatkan nyawa, penggunaan tenaga, dan bagi pemilik rumah. Matematik iklim menjadi lebih baik lagi apabila anda sedar bahawa pokok di bandar dan bandar Amerika Syarikat hari ini secara kolektif menyimpan . Ini setara dengan pelepasan daripada hampir 30 juta kenderaan penumpang.

Potensi sejukan negatif karbon yang sangat diperlukan ini adalah sebab mengapa bandar-bandar di seluruh Amerika dan di seluruh dunia akhirnya melabur dalam tutupan pokok bandar, dari bandar-bandar yang terkenal panas semakin panas seperti ke bandar-bandar yang terkenal sejuk yang semakin panas dengan cepat, seperti dan . Pemimpin global dalam gerakan sejukan semula jadi ini termasuk , , dan .

Melihat pergerakan ini membengkak di seluruh Amerika, Demokrat di Kongres dan pentadbiran Biden membuat keputusan berani untuk memasukkan , yang disampaikan melalui Program Hutan Bandar dan Komuniti Agensi Perhutanan Awam Amerika Syarikat. Walaupun mencabar dan bahkan mempersendakan konsep bahawa pokok bandar boleh layak menerima pelaburan yang begitu ketara, perancang undang-undang ini terus berlandaskan pemahaman mereka tentang keuntungan besar bagi kesihatan awam dan dalam mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Hanya menjamin komitmen tanpa sebelumnya ini terhadap pokok bandar sahaja sudah cukup untuk memberi harapan. Tetapi penting untuk memahami bagaimana perancang dan pelaksana visi ini yang kini dilaksanakan di seluruh Amerika telah pergi tiga langkah penting lagi untuk memastikan negara kita mendapatkan penggunaan pokok bandar yang betul dalam cara yang harus memberi panduan usaha serupa di seluruh dunia.

Fokus Laser terhadap Keadilan Pokok

Pembiayaan baru ini secara jelas difokuskan untuk menangani kekurangan sistemik tutupan pokok di kawasan pendapatan rendah dan komuniti berwarna yang menjadikan bahagian-bahagian kita lebih panas dan lebih tercemar. Ini penting apabila anda menimbangkan bahawa pendedahan tambahan kepada haba dan pencemaran udara yang disebabkan oleh kekurangan pokok adalah terutamanya membahayakan bagi mereka yang sudah mempunyai kelemahan yang lebih besar seperti rumah tanpa penyejuk udara atau masalah kesihatan sedia ada.

Analisis berpandu data American Forests tentang setiap kawasan bandar di seluruh Amerika menunjukkan mengapa dana ini perlu difokuskan melalui kanta keadilan. Data ini mendapati kawasan pendapatan terendah puratanya mempunyai 26 peratus tutupan pokok kurang dan 7 darjah Fahrenheit lebih panas, manakala kawasan dengan kepekatan tertinggi orang berwarna—tanpa mengira pendapatan—puratanya mempunyai 38 peratus tutupan pokok kurang dan 10 darjah Fahrenheit lebih panas. Anda boleh melihat data Skor Keadilan Pokok untuk bandar dan kawasan anda secara percuma di talian dan meneliti keputusan yang lebih khusus.

Menyokong Perhutanan Bandar Holistik

Ia juga memuji bahawa pembiayaan baru ini boleh digunakan untuk menyokong tindakan perhutanan bandar yang pergi melepasi daripada penanaman pokok sahaja. Penanaman pokok di kawasan yang kekurangan mereka adalah sangat penting untuk keadilan pokok bandar, dan pembiayaan akan menyokong kerja ini pada tahap tanpa sebelumnya bersama cara inovatif untuk mempercepatkan kemajuan penanaman dan mengurangkan kos, seperti membina nurseri pokok bandar di tapak kosong.

Tetapi menyediakan tutupan pokok yang sihat, tahan lama dan berterusan di kawasan keutamaan juga akan memerlukan aspek perhutanan bandar yang lain, seperti penyiraman dan memotong pokok, membersihkan liana invasif, melindungi pokok melalui peraturan dan insentif pihak berkuasa tempatan yang dipertingkatkan, dan program kayu bandar yang menukarkan kayu yang ditebang ke dalam produk kayu berumur panjang sebaliknya daripada menghantar bahan itu ke tapak pelupusan. Ia membuat perbezaan apabila pembiayaan baru boleh digunakan untuk menampung jenis tindakan perhutanan bandar ini.

Menukarkan Pokok kepada Pekerjaan

Unsur ketiga adalah komitmen untuk memanfaatkan dana ini ke dalam peluang ekonomi bagi mereka yang menghadapi halangan tertinggi. Satu kajian yang diketuai oleh Key-Log Economics mendapati dalam perhutanan bandar, yang menunjukkan skala peluang ini. Itulah sebabnya dana baru digunakan untuk menyokong pelbagai bentuk pembangunan tenaga kerja di komuniti yang kurang beruntung di mana kerja ini akan berlaku, membina laluan kerjaya ke peluang pekerjaan dengan agensi perbandaran, syarikat rawatan pokok, dan pertubuhan bukan kerajaan seraya juga mencetuskan permulaan perniagaan kecil baru.

Satu usaha terkemuka yang akan dibantu oleh $13 juta pembiayaan persekutuan baru, , sedang menunjukkan jalan dengan matlamat 5 tahun untuk menanam 75,000 pokok dan mencipta 300 pekerjaan. Kebanyakan pelatih baru yang menyertai program tenaga kerja Persatuan ini adalah orang yang keluar dari penjara, menunjukkan potensi pelaburan ini untuk menghapuskan halangan dan mengubah kehidupan apabila ditujukan dengan betul.

Berita hebatnya adalah bahawa Agensi Perhutanan Awam Amerika Syarikat sudah menyalurkan $1.3 bilion pembiayaan ini ke medan melalui gabungan pembahagian geran blok kepada negeri-negeri dan geran persaingan kebangsaan. Pengerahan terbesar dana ini baru berlaku pada bulan September, apabila agensi melalui 385 geran yang akan menyentuh semua 50 negeri dan melibatkan persimpangan organisasi bandar dan luar bandar, pertubuhan masyarakat garis hadapan, organisasi bukan kerajaan lebih besar, pemimpin belia dan agama, serta institusi pendidikan.

Pengerahan pokok bandar dunia terkemuka ini untuk menyelamatkan nyawa dan iklim kita harus menjadi sumber harapan. Lebih jauh lagi, kerana kerja ini akan membawa manfaat keadilan pokok kepada begitu banyak orang dan tempat di seluruh Amerika, ia boleh membantu memupuk sokongan masyarakat yang lebih luas yang kita perlukan untuk memanfaatkan gerakan iklim kepada kejayaan muktamad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)