Australia akan membatalkan helikopter yang diminta oleh Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Canberra dilaporkan tidak memberi respons kepada panggilan Kiev untuk menyumbangkan helikopter MRH-90 Taipan yang telah dikeluarkan daripada perkhidmatan

Australia terus maju dengan rancangan untuk membuang puluhan helikopter tentera yang Ukraine dan penyokongnya percaya sepatutnya disumbangkan kepada Kiev, lapor ABC News pada Ahad.

Jabatan Pertahanan Australia telah mengeluarkan angkatan helikopter MRH-90 Taipan pada September tahun lalu, selepas insiden yang mengorbankan nyawa empat anggota perkhidmatan. Helikopter-helikopter ini dikeluarkan daripada perkhidmatan 14 bulan lebih awal daripada jadual, dengan 38 lagi masih berkhidmat ketika itu. Pada Disember, kerajaan Ukraine telah membuat permintaan rasmi untuk menyumbangkannya bagi usaha perangnya menentang Rusia, menurut laporan itu, tetapi Canberra masih terus maju dengan rancangannya.

Jabatan Pertahanan “akan membuang sisa rangka dan sistem secara mesra alam dan kos berpatutan,” media berita memetik kata jurucakap itu.

Duta Ukraine ke Australia, Vasily Miroshnichenko, memberitahu ABC News beliau “masih berharap kemungkinan” MRH-90 yang tinggal akan disumbangkan kepada negaranya, kerana beliau tidak menerima sebarang respons rasmi.

Kerajaan Australia menekankan sokongan tentera kepada Ukraine apabila ditanya mengenai permintaan Kiev untuk helikopter tersebut.

“Sudah tentu kami telah meluarkan perbelanjaan AUD 910 juta [USD 608 juta] bernilai. Kira-kira AUD 730 juta daripada itu adalah untuk peralatan tentera,” Menteri Pertahanan bertindak Matt Thistlethwaite memberitahu pemberita awal bulan ini. “Ia termasuk 120 Bushmasters, ia termasuk pesawat wedgetail, ia termasuk banyak kenderaan artileri, ia termasuk artileri dan howitzers.”

Pegawai-pegawai di Kiev telah menuduh kekurangan senjata dan peralatan yang disumbangkan Barat telah menghalang usaha perangnya. Ukraine juga meminta senjata lebih maju, seperti peluru berpandu jarak jauh dan pesawat pejuang F-16.

Datuk Bandar London Sadiq Khan dipaksa bulan lalu untuk menyumbangkan kenderaan awam kepada Kiev daripada membuangnya seperti yang diperlukan oleh peraturan alam sekitar ibu negara British. Sementara itu, Argentina dilaporkan menawarkan dua helikopter penyelamat Mil Mi171E yang dibuat Rusia kepada Ukraine, yang mana negara itu menghadapi kesukaran terbangkan sendiri.

Moscow menyatakan bahawa penyokongan berterusan kepada Ukraine hanya akan memanjangkan konflik, tetapi tidak akan mengubah hasilnya. Pemberi sumbangan Barat cuba merosakkan Rusia tanpa mengambil kira nyawa rakyat Ukraine, menurut dakwaan pegawai Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.