AUKUS membahayakan sisa nuklear ke Australia – Guardian

(SeaPRwire) –   Undang-undang baru di bawah pakatan AUKUS dilaporkan membenarkan kemudahan tentera laut yang akan menyimpan atau membuang bahan radioaktif dari kapal selam

Australia berisiko menjadi “portal racun” untuk sisa radioaktif antarabangsa di bawah pakatan tiga hala AUKUS, lapor The Guardian pada Isnin, merujuk kepada siasatan parlimen.

AUKUS ditubuhkan pada 2021 di antara AS, UK dan Australia sebahagiannya untuk memudahkan pemindahan teknologi tentera di antara ketiga-tiga sekutu, dengan tentera Amerika Syarikat menjanjikan membantu Canberra memperoleh kapal selam berkuasa nuklear.

Walau bagaimanapun, menurut laporan Guardian, undang-undang baru untuk menubuhkan rangka kerja keselamatan untuk kapal selam berkuasa nuklear yang dirancang Australia juga boleh membenarkan AS dan UK menghantar sisa ke sana. Kedua-dua AS dan UK dilaporkan mengalami kesukaran untuk menangani sisa sendiri disebabkan kekurangan kemudahan sisa tinggi tahap jangka panjang.

Canberra memperkenalkan rang undang-undang keselamatan kuasa nuklear tentera laut Australia pada November tahun lepas. Sekiranya diluluskan, ia akan menubuhkan pengawas keselamatan nuklear dan membenarkan kemudahan penjanaan nuklear tentera laut termasuk untuk menyimpan atau membuang sisa radioaktif dari kapal selam AUKUS.

Satu lagi rang undang-undang untuk membolehkan pengawal mengeluarkan lesen telah diperkenalkan pada masa yang sama. Kedua-duanya telah dirujuk kepada siasatan Senat, yang dijadualkan melaporkan pada akhir bulan ini, menurut laporan tersebut.

Isu pembuangan sisa adalah “sangat membimbangkan”, menurut Dave Sweeney, pengampu kempen bebas nuklear Yayasan Pemuliharaan Australia.

Dia mencadangkan bahawa rakan kongsi AUKUS mungkin melihat Australia sebagai “sedikit daripada terra nullius radioaktif.”

Ini adalah kes “terutamanya apabila dilihat dalam konteks isu yang dipertikaikan dan masih belum diselesaikan mengenai pengurusan sisa peringkat sederhana domestik, kegagalan jelas rakan kongsi kita untuk menguruskan sisa tentera laut mereka sendiri, potensi bagi rang undang-undang ini menjadi portal racun untuk sisa antarabangsa, dan kegagalan pertahanan untuk menangani aliran sisa sedia ada dengan berkesan, paling ketara PFAS,” Sweeney menegaskan.

Menteri Pertahanan Australia Richard Marles sebelum ini menuduh Hijau “menakut-nakutkan” mengenai kebimbangan berkaitan sisa radioaktif yang serupa, menulis The Guardian. Marles dilaporkan mendakwa kerajaan tidak akan menerima sisa dari negara-negara lain.

Menurut laporan Politico baru-baru ini, perkongsian keselamatan AUKUS mungkin akan diperluaskan menjelang akhir tahun untuk memasukkan Kanada dan Jepun. India, New Zealand dan Korea Selatan juga telah dicadangkan sebagai ahli berpotensi.

Rakan kongsi AUKUS menekankan bahawa blok ini bukanlah pakatan tentera rasmi dan hanya memberi tumpuan kepada perkongsian teknologi. Sementara itu, China mengutuk projek itu sebagai usaha untuk membina “versi NATO Asia Pasifik”, dengan amaran bahawa ia akan melancarkan “lombong senjata” di Wilayah Asia Pasifik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.