Asia Timur Kini Menghadapi Krisis Kutu Kepala

Train Disinfection in Seoul as Bedbug Anxiety Spreads

(SeaPRwire) –   Mereka merupakan mimpi ngeri global. Pertama, sebelum kegelisahan melanda dan . Kini, kutu busuk sedang menakutkan beberapa negara di Asia, di mana peningkatan serangan hama itu menambah kegelisahan masyarakat dan memaksa kerajaan untuk bertindak.

Sejak awal November, Korea Selatan telah melancarkan kempen yang hebat terhadap haiwan penghisap darah itu. Kutu busuk telah hampir dimusnahkan di sana semasa kempen pemusnahan negara pada tahun 1960-an, tetapi negara itu kini mengalami kebangkitan yang membimbangkan dalam kes-kes. Selain penubuhan pusat yang didedikasikan untuk menangani kutu busuk, kerajaan kebangsaan dan serantau melancarkan kempen empat minggu pada Isnin untuk mensterilkan ruang berisiko seperti rumah mandi dan pengangkutan awam. Dan di lapangan, rakyat Korea Selatan yang bimbang telah menggunakan peta interaktif untuk mengesan serangan kutu busuk di seluruh negara.

Kegelisahan tentang kutu busuk juga meningkat di Hong Kong yang padat penduduknya, di mana pihak berkuasa sedang berusaha untuk memberi amaran tentang mereka yang mungkin dibawa ke enklaf itu melalui Korea Selatan. Lapangan terbang bandar itu telah memulakan pemeriksaan terhadap penghantaran kutu busuk kepada penumpang yang tiba. Syarikat kereta api Hong Kong juga berkata bahawa ia telah membersihkan keretanya selepas gambar viral menunjukkan pengguna media sosial yang menduga ia adalah kutu busuk di salah satu kerusi keretanya. Walaupun ahli parlimen telah mendesak untuk mengeluarkan garis panduan pembersihan ke ruang berisiko, penduduk telah memulakan langkah berjaga-jaga dengan membeli produk anti-kutu busuk dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Shopline, platform e-dagang tempatan berkata jualan produk anti-kutu busuk melonjak 172 kali ganda semasa kempen membeli-belah “Hari Bujang” pada 11 November yang lalu.

Penampakan bertambah dan kebimbangan yang semakin meningkat tentang kutu busuk juga telah menjadi tajuk berita terkini di Jepun dan Singapura.

Peningkatan serangan kutu busuk sering dikaitkan dengan perjalanan manusia – haiwan parasit itu boleh bersembunyi di lipatan pakaian dan beg, dan ia boleh dibawa merentasi sempadan oleh pelancong. Pakar-pakar telah memberi amaran tentang peningkatan kutu busuk sepanjang dua dekad yang lalu, apabila haiwan mikroskopik itu menjadi lebih tahan dan sukar dikesan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)