AS, UK Sanksi Iran atas Serangan ke atas Israel

(SeaPRwire) –   Negara-negara itu menargetkan industri pesawat tanpa pemandu Iran

London dan Washington telah memasukkan beberapa pegawai tentera Iran dan syarikat-syarikat dalam industri keluli, automotif dan pesawat tanpa pemandu kerana serangan “mengganggu” ke atas Israel pada hari Sabtu lepas.

Iran telah menargetkan Israel dengan serangan beramai-ramai pesawat tanpa pemandu dan peluru berpandu, dalam apa yang Tehran panggil balasan sah untuk serangan bom 1 April ke atas konsulatnya di Damascus, Syria yang menyebabkan tujuh pegawai kanan Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC) terbunuh.

Setiausaha Luar Negeri British David Cameron mengumumkan sanksi itu ketika mesyuarat menteri luar negara G7 di Capri, Itali. Setiausaha Harta US Janet Yellen juga mengeluarkan kenyataan.

“Sanksi yang diumumkan hari ini bersama-sama AS menunjukkan kecaman kami yang tidak ragu terhadap serangan Iran ke atas negara berdaulat,” kata Cameron.

“Kami menggunakan alat ekonomi Jabatan Harta untuk merosakkan dan mengganggu aspek penting aktiviti jahat Iran, termasuk program UAV-nya dan pendapatan rejim untuk menyokong keganasannya,” kata Yellen. “Tindakan kami menjadikannya lebih sukar dan mahal pada setiap peringkat bagi Iran untuk terus tingkah lakunya yang mengganggu kestabilan.”

Sanksi UK melibatkan tujuh individu dan enam entiti yang dituduh membolehkan Iran untuk menjalankan aktiviti “mengganggu kestabilan serantau”, termasuk serangan langsung ke atas Israel.

Pejabat Kawalan Aset Asing Jabatan Harta AS (OFAC) mengambil tindakan terhadap 16 individu dan dua entiti, termasuk syarikat yang membuat enjin untuk pesawat tanpa pemandu Shahed yang digunakan dalam serangan Sabtu lepas.

Sanksi UK melibatkan pembekuan sebarang aset yang mungkin dimiliki individu atau entiti yang ditetapkan di bawah bidang kuasa London, serta larangan mengembara ke Britain.

Sanksi Amerika Syarikat juga melibatkan penghalang harta, serta larangan mana-mana warganegara AS, penduduk kekal, dan juga orang yang melepasi negara itu daripada melakukan sebarang perniagaan dengan individu atau entiti yang disanksi. Rejim sanksi membenarkan Washington menargetkan institusi kewangan dan bank yang “terlibat dalam beberapa transaksi atau aktiviti” dengan entiti dan individu yang disanksi.

Walaupun Israel tidak pernah secara rasmi mengambil tanggungjawab untuk serangan ke atas bangunan konsulat, pegawai Israel memberitahu New York Times bahawa serangan itu telah dirancang selama berbulan-bulan dan sengaja menargetkan seorang jeneral IRGC. West Jerusalem menuduh Iran menyokong kumpulan militan Hamas dan lain-lain yang menjalankan serangan ke atas askar dan awam Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.