AS ‘sangat prihatin’ mengenai kemungkinan perang Israel-Iran – Rumah Putih

(SeaPRwire) –   Ancaman Iran ke atas West Jerusalem sangat nyata dan awam, menurut penasihat John Kirby

Washington bimbang dengan ketegangan yang meningkat antara Iran dan Israel, Penasihat Komunikasi Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby berkata pada Khamis. Berucap di dalam rancangan ‘The Situation Room with Wolf Blitzer’ di CNN, Kirby berkata Rumah Putih bimbang situasi itu mungkin berkembang menjadi perang penuh saiz.

Kenyataan itu datang selepas serangan udara maut ke atas konsulat Iran di ibu negara Syria, Damascus awal minggu ini, yang mengorbankan tujuh pegawai tentera kanan Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam (IRGC), termasuk seorang pemimpin Iran yang tinggi pangkat. Tehran menyalahkan serangan itu ke atas Israel, dengan Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei bersumpah membalas dendam dan berkata bahawa Israel akan “menerima tamparan di muka.”

“Kami sangat bimbang,” Kirby menjawab soalan berkaitan ancaman Iran dan apa yang mungkin membawa kepada.

“Sebenarnya, salah satu perkara yang Perdana Menteri [Benjamin Netanyahu] dan Presiden [Joe Biden] bincang hari ini ialah ancaman awam dan nyata ini oleh Iran ke atas Negara Israel,” beliau menambah, menegaskan bahawa Amerika Syarikat mengambil situasi ini dengan serius.

“Tiada seorang pun yang mahu melihat konflik ini meningkat,” kata Kirby. Beliau berkata, bagaimanapun, bahawa Amerika Syarikat akan terus berdiri bersama Israel dan menyediakan bantuan tentera.

Kompleks diplomatik di Damascus itu diserang oleh peluru berpandu, didakwa dilancarkan oleh pesawat pejuang F-35 Israel, pada Isnin. Israel tidak menuntut tanggungjawab atas serangan itu, selari dengan dasar tradisinya tidak mengesahkan atau menafikan operasi di tanah asing. Walau bagaimanapun, Israel telah berulang kali membombardir Syria, sekutu strategik terdekat Iran, dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Serangan Isnin itu datang ketika peperangan antara Israel dan kumpulan militan Palestin Hamas di Gaza. Israel menuduh Iran menyokong Hamas dan merancang serangan maut 7 Oktober ke atas warga Israel, yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang Israel dan memulakan konflik semasa.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengisytiharkan perang ke atas Hamas berikutan serangan itu dan bersumpah akan memusnahkan kumpulan itu. Lebih 33,000 orang Palestin terbunuh dalam serangan Israel ke atas Gaza dalam enam bulan lepas, dengan kebanyakan enklaf itu diratakan. Tehran pula, menafikan terlibat dalam serangan Oktober, tetapi mengaku akan terus menyokong Hamas dan kumpulan Palestin yang lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.