AS merancang untuk menghantar bom ke Israel – WSJ

(SeaPRwire) –   Perbincangan mengenai penghantaran bom ke Israel – WSJ

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sedang merancang untuk memindahkan sekumpulan bom dan peralatan tentera lain bernilai puluhan juta dolar ke Israel ketika konfliknya dengan Hamas, Wall Street Journal melaporkan pada Jumaat, mengutip sumber.

Menurut pegawai Amerika Syarikat semasa dan terdahulu yang ditemubual oleh akhbar itu, penghantaran yang dicadangkan boleh termasuk sekitar 1,000 bom MK-82 500 paun, kit panduan tepat untuk bom, serta pic yang juga sedang ditinjau oleh pegawai, dan terma boleh berubah. Pemindahan juga perlu diluluskan oleh Kongres.

Satu penilaian yang disusun oleh Kedutaan Amerika Syarikat di Israel dilaporkan menyatakan bahawa Jerusalem Barat telah meminta pemindahan yang pantas untuk mempertahankan diri daripada “ancaman serantau yang berterusan dan muncul.”

Walaupun serangan Israel terhadap Gaza dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah membawa kemusnahan tanpa sebelumnya ke enklaf Palestin, dokumen itu dikatakan, seperti yang dikutip oleh WSJ, bahawa “Israel mengambil tindakan berkesan untuk mencegah pelanggaran hak asasi manusia yang teruk,” menambah bahawa negara itu sentiasa menjadi “rakan yang telus dalam siasatan Amerika Syarikat ke atas dakwaan salah guna artikel pertahanan.”

Amerika Syarikat bergegas untuk menyediakan peralatan tentera kepada Israel selepas Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap negara itu pada 7 Oktober. Pada satu ketika pada bulan Disember, pentadbiran Biden melepasi Kongres untuk meluluskan jualan kecemasan sekitar 14,000 peluru meriam tangki kepada Israel. Terdapat juga laporan media bahawa sebahagian daripada bekalan tentera Amerika Syarikat yang diterima oleh Israel asalnya ditujukan untuk Kiev, yang kini mengadu tentang kekurangan peluru.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant berkata pada Jumaat bahawa negara itu merancang serangan tentera di Rafah di bahagian selatan enklaf. Walau bagaimanapun, Biden memberi amaran kepada Israel daripada melancarkan operasi tanpa rancangan “yang boleh dipercayai dan dilaksanakan” untuk melindungi beratus-ratus ribu orang awam di kawasan itu.

Permusuhan antara Hamas dan Israel sehingga kini telah mengorbankan nyawa hampir 1,200 orang Israel dan hampir 29,000 orang Palestin. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bersikeras bahawa keamanan di rantau ini hanya boleh dicapai selepas kumpulan bersenjata itu dimusnahkan dan masyarakat Palestin “deradikalisasi.” Beliau juga menolak rundingan damai yang melibatkan “pengakuan sepihak negara Palestin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.