AS menuduh unit tentera Israel melakukan pelanggaran hak asasi manusia

(SeaPRwire) –   Washington akan terus menyediakan bantuan tentera tanpa sekatan kepada West Jerusalem walaupun menyimpulkan bahawa pelanggaran hak asasi manusia telah dilakukan

Kerajaan Amerika Syarikat telah menentukan bahawa sekurang-kurangnya lima unit keselamatan Israel telah melakukan pelanggaran hak asasi manusia yang teruk sebelum peperangan terakhir dengan Hamas, tetapi Washington tidak berencana untuk mengenakan sanksi atau mengehadkan bantuan tentera kepada West Jerusalem.

Pengumuman Isnin ini menandakan kali pertama Washington menuduh pasukan tentera Israel. Semua tuduhan berasal daripada insiden yang berlaku lama sebelum peperangan Israel-Hamas bermula pada bulan Oktober lalu. Kebanyakan insiden berlaku di Tebing Barat, dan tiada yang melibatkan Jalur Gaza.

Semua unit Israel kekal layak untuk bantuan Amerika, walaupun undang-undang menghalang Amerika Syarikat daripada menyediakan senjata atau bantuan lain kepada kumpulan yang didapati melakukan pelanggaran hak asasi manusia. Pentadbiran Biden kekal mematuhi undang-undang Leahy kerana Israel telah mengambil tindakan terhadap kebanyakan unit yang dituduh melakukan kesalahan, Timbalan Jurucakap Kementerian Luar Negeri Vedant Patel memberitahu wartawan di Washington, tanpa mengenal pasti nama unit.

“Empat daripada unit ini telah secara berkesan membetulkan pelanggaran ini, yang merupakan apa yang kami harapkan rakan kongsi lakukan,” katanya. Berkenaan unit kelima, jurucakap berkata pegawai Amerika Syarikat sedang berunding dengan rakan sejawat Israel mengenai penyelesaian pelanggaran hak asasi manusia. “Kami sedang terlibat dalam proses, dan kami akan membuat keputusan muktamad mengenai unit itu apabila proses itu selesai.”

Kementerian Luar Negeri tidak memberikan sebarang maklumat mengenai tindakan yang diambil oleh kerajaan Israel.

Apabila ditanya mengapa jabatan itu menangguhkan selama sepuluh hari untuk mendedahkan kesimpulannya terhadap Israel, Patel merujuk kepada “proses berterusan.” Beliau menambah, “Jika pada bila-bila masa usaha pembetulan atau sebagainya didapati tidak konsisten dengan piawaian yang kami tetapkan, tentunya akan ada sekatan terhadap bantuan Amerika Syarikat yang boleh digunakan. Kami berniat menjadi pentadbiran yang akan mematuhi undang-undang yang ditetapkan.”

Laporan media menyatakan pelanggaran termasuk “pembunuhan di luar bidang kuasa” oleh polis sempadan Israel, serta penyiksaan dan rogol. Satu kes melibatkan lelaki warga Amerika berusia tua yang meninggal dunia selepas diikat dan dibungkam di sekatan jalan raya Tebing Barat. Batalion yang terlibat dalam insiden itu, Netzah Yehuda, ditubuhkan pada tahun 1999 untuk menampung orang Yahudi ultra-Ortodoks dan nasionalis agama lain di tentera Israel. Ia dipindahkan ke Dataran Tinggi Golan daripada Tebing Barat pada tahun 2022.

Pasukan tentera Israel telah mendapat perhatian antarabangsa yang lebih kerana konflik semasa di Jalur Gaza, yang mengorbankan lebih 34,000 orang Palestin mengikut pihak berkuasa Gaza. Mahkamah Keadilan Antarabangsa telah mengeluarkan keputusan pada Januari lalu menyatakan ia “mungkin” bahawa pasukan tentera Israel telah melakukan tindakan genosid di Jalur Gaza.

Berikutan laporan bahawa Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken sedang menyediakan sanksi atas pelanggaran hak asasi manusia yang dilakukan oleh Netzah Yehuda, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata ia akan menjadi “puncak keabsurdan” untuk menghukum pasukan tentera West Jerusalem pada masa mereka “berjuang melawan raksasa pengganas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.