AS mengkritik Israel mengenai perang Gaza – bocor

(SeaPRwire) –   Sekretaris Negara AS memberitahu Israel tentang perang Gaza – bocor

Israel kekurangan “kredit” untuk terus melawan Hamas selama berbulan-bulan dan perlu mengubah taktiknya di selatan Gaza, Sekretaris Negara AS Antony Blinken kata dalam mesyuarat kabinet perang pada Khamis, menurut Saluran 12 Israel.

Blinken berada di Jerusalem untuk mesyuarat dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan kabinet yang mengawasi perang terhadap kumpulan militan Palestin itu. Beberapa kutipan dari mesyuarat itu secara misteri terdedah kepada Saluran 12 Israel, stesen TV komersial yang paling popular, yang menyiarkannya pada petang Khamis.

“Anda tidak boleh beroperasi di selatan Gaza dengan cara yang sama seperti di utara. Ada dua juta orang Palestin di sana,” kata Blinken pada satu ketika, menurut terjemahan dari bahasa Ibrani oleh Times of Israel.

“Anda perlu mengevakuasi lebih sedikit orang dari rumah mereka, lebih tepat dalam serangan, jangan menyerang kemudahan PBB, dan pastikan terdapat kawasan yang dilindungi,” tambah diplomat AS itu. “Dan jika tidak? Maka jangan serang di mana terdapat penduduk awam.”

Apabila Menteri Pertahanan Yoav Gallant berkata bahawa seluruh masyarakat Israel bersatu di sebalik objektif untuk membubarkan Hamas, “walaupun ia mengambil berbulan-bulan,” Blinken membalas, “Saya tidak fikir anda mempunyai kredit untuk itu.”

Kutipan bocor itu juga mendedahkan bahawa Israel tidak mahu Pihak Berkuasa Palestin pernah memerintah Gaza, kerana ia “menyokong, mendidik dan membiayai keganasan,” menurut Netanyahu.

Blinken berkata Amerika Syarikat memahami itu, tetapi “negara-negara lain di rantau ini perlu mengetahui rancangan anda,” kerana “Cara terbaik untuk membunuh satu idea adalah dengan membawa idea yang lebih baik.”

Washington telah menyokong serangan Israel terhadap Gaza selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas yang mengakibatkan kematian kira-kira 1,200 orang Israel. Sejak itu, bagaimanapun, kerajaan AS telah menghadapi kecaman awam terhadap kematian beberapa 16,000 orang Palestin di enklaf itu, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Menurut kenyataan Jabatan Negara, Blinken telah “mengesahkan sokongan Amerika Syarikat terhadap hak Israel untuk melindungi dirinya daripada keganasan pengganas dalam pematuhan undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan mendesak Israel mengambil langkah yang mungkin untuk mengelakkan kerosakan awam.”

Blinken juga mendesak “langkah-langkah segera untuk mempertanggungjawabkan ekstremis penduduk di Barat Bank terhadap keganasan terhadap orang Palestin” dan berkata AS “terus komited ke arah langkah-langkah nyata untuk maju negara Palestin yang hidup dalam damai, kebebasan dan keselamatan bersama Israel,” menurut jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.