AS Mengimbas ‘Pangkalan Bergerak’ untuk Perang Pasifik

(SeaPRwire) –   Pelantar minyak awam boleh diubah suai menjadi gudang bekalan dan pelancar peluru berpandu

Sebuah kontraktor tentera Amerika Syarikat mahu menggunakan semula pelantar minyak tidak digunakan sebagai pangkalan bergerak yang akan membantu menyokong kapal-kapal Tentera Laut Amerika Syarikat di Pasifik dan membawa pelancar pertahanan peluru berpandu.

Gibbs & Cox, anak syarikat arkitek laut Leidos, mempersembahkan konsep Platform Pertahanan/Gudang Bergerak (MODEP) di pameran Sea Air Space 2024 di Washington, DC awal bulan ini.

“Sasaran kami di sini adalah untuk mencari penyelesaian kepada masalah mencabar mempunyai masalah kapasiti di Pasifik Barat. Untuk tidak cukup sel, tidak cukup peluru berpandu, tidak cukup untuk dapat mengekalkan kapal-kapal itu di stesen hadapan,” Dave Zook, digambarkan sebagai jurutera konsep dan pengurus bahagian sistem tempur di Gibbs & Cox, memberitahu Naval News.

Menurut konsep itu, MODEP akan menjadi “pulau terapung besar” mampu meletakkan dirinya “pada jarak yang sesuai dari pantai” dan beroperasi secara bebas selama hampir enam bulan. Ia akan mempunyai konfigurasi bekalan atau pertahanan peluru berpandu, bergantung kepada keperluan.

Tentera Laut Amerika Syarikat kini tidak mempunyai keupayaan untuk memuat semula pelancar peluru berpandu kapal dan kapal selamnya di laut. MODEP bekalan akan menyelesaikan masalah ini dengan mempunyai dua kren yang mampu mengangkat 100 tan setiap satu.

Versi pangkalan pertahanan peluru berpandu boleh menampung sehingga 512 sel pelancar sistem pelancar vertikal (VLS), atau sehingga 100 daripada Pelancar Peluru Berpandu Besar Baharu (LML). Konsep itu juga “mengurangkan risiko dan kos berkaitan dengan sistem pertahanan darat,” Leidos dan Gibbs & Cox juga berkata. Jepun telah mempertimbangkan menggunakan semula pelantar minyak sebagai alternatif kepada program pertahanan peluru berpandu Aegis Ashore yang dibatalkan.

Kedua-dua varian boleh bergerak pada kelajuan 5-8 knot untuk meliputi kira-kira 200 batu nautika setiap hari dan mengekalkan kestabilan walaupun dalam ombak setinggi 60 kaki (20 meter). Konsep itu memanggil MODEP mempunyai julat 4,000 batu nautika tanpa pemenuhan, menjana antara 6-20 megawatt kuasa, menampung sehingga 2.3 juta gelen bahan api (8.7 juta liter) dan menganjurkan bengkel penyelenggaraan dan pembaikan kapal perang.

Bahagian terbaik, menurut Gibbs & Cox, ialah terdapat sehingga enam pelantar minyak komersial yang boleh disesuaikan untuk penggunaan tentera dengan kos yang agak rendah kerana “lebihan pasaran minyak.” Platform boleh disediakan dalam tempoh sependek-pendeknya dua tahun, kata syarikat itu.

Tidak ada komen rasmi daripada Pentagon atau Tentera Laut mengenai cadangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.