AS menghantar bala bantuan “untuk pertahankan Israel”

(SeaPRwire) –   Washington berikrar setia kepada Jerusalem Barat, Presiden Biden menyatakan

Kapal dan tentera Amerika Syarikat di Timur Tengah bersiap sedia untuk serangan berkemungkinan Iran ke atas Israel pada hari Jumaat, apabila Presiden Joe Biden mendesak Tehran menukar fikiran.

Pemimpin Iran telah bersumpah untuk “menghukum” Israel atas serangan udara pada 1 April ke atas konsulat di Damsyik, Syria yang mengorbankan tujuh pegawai Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC) elit, termasuk dua jeneralnya.

“Jangan,” kata Biden pada hari Jumaat, apabila ditanya apakah pesan beliau kepada Iran.

“Kami berikrar setia kepada pertahanan Israel. Kami akan menyokong Israel. Kami akan membantu mempertahankan Israel, dan Iran tidak akan berjaya,” beliau tambah.

Pentagon sedang memindahkan tentera dan peralatan tambahan ke lokasi di Timur Tengah, untuk “meningkatkan usaha pencegahan serantau dan meningkatkan perlindungan pasukan,” kata seorang pegawai tanpa nama dalam temubual latar belakang.

Jabatan Pertahanan tidak menyatakan bilangan atau jenis aset yang dikerahkan, tetapi menurut Wall Street Journal, dua penghancur – sekurang-kurangnya satu dilengkapi dengan sistem pertahanan peluru berpandu Aegis – telah “ditempatkan semula” di kawasan itu.

Sementara itu, ketua Pusat Pemerintahan Tentera AS, Jeneral Michael Kurilla, memanjangkan kekalannya di Israel, menurut Axios melaporkan pegawai Israel. Kurilla tiba pada Khamis untuk “menyelaraskan” pertahanan daripada serangan berkemungkinan Iran.

Tehran telah bahawa mereka mempunyai “kewajipan untuk menghukum” Israel kerana PBB tidak berbuat apa-apa untuk mengutuk Jerusalem Barat atas “tindakan agresif yang tidak dapat diterima terhadap premis diplomatik kami di Damsyik” atau membawa pelaku ke muka pengadilan.

Israel telah menyatakan mereka akan bertindak balas kepada sebarang serangan dengan serangan balasan, dengan tabloid UK melaporkan mereka mungkin menargetkan kemudahan nuklear Iran. Pegawai perisikan Amerika Syarikat tanpa nama telah menyebarkan desas-desus tentang kemungkinan penyertaan Amerika Syarikat dalam serangan sedemikian.

Walau bagaimanapun, beberapa negara di rantau di mana Amerika Syarikat mempunyai pangkalan atau hak perjanjian telah dilaporkan memberitahu Washington mereka tidak boleh menggunakan mereka untuk menyerang Iran. Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Oman dan Kuwait telah menafikan penggunaan wilayah dan ruang udara mereka sehingga kini, menurut Middle East Eye. Tiada khabar daripada Bahrain sehingga kini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.