AS mengesahkan bekalan tentera Ukraine telah berhenti

(SeaPRwire) –   Pejabat Putih menekankan semula panggilannya untuk Kongres meluluskan dana tambahan untuk Kiev

Bantuan tentera yang Washington telah menyediakan untuk Kiev telah berakhir, jurucakap keselamatan negara Pejabat Putih John Kirby berkata pada Khamis. Kata-katanya datang ketika perdebatan di Kongres tentang pentingnya meneruskan sokongan untuk Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia telah muncul semula.

“Kami telah mengeluarkan pakej pengurangan terakhir yang kami ada dana untuk menyokongnya, dan itulah sebabnya penting bagi Kongres bergerak ke atas permintaan tambahan keselamatan kebangsaan itu,” Kirby memberitahu wartawan dalam sidang akhbar, mengakui bahawa “bantuan yang [AS] telah menyediakan kini telah berhenti.”

Pakej bantuan terakhir bernilai $250 juta telah dibenarkan oleh Presiden Joe Biden pada akhir Disember melalui Kuasa Pengurangan Presiden, yang membenarkan penghantaran senjata segera kepada sekutu tanpa kelulusan Kongres.

Biden telah meminta Kongres untuk mengundi permintaan belanjawan tambahan lebih $100 bilion, di mana lebih $60 bilion ditetapkan untuk Ukraine. Republikan telah menghalang langkah itu, dengan menuntut supaya Pentadbiran Putih dan demokrat Kongres bersetuju dengan rancangan mereka untuk mengukuhkan keselamatan sempadan dengan Mexico.

Pengarah Pejabat Pengurusan dan Bajet Shalanda Young memberitahu media pada Januari bahawa kuasa pengurangan “tidak akan mendapatkan pakej besar peralatan ke Ukraine,” menggambarkan situasi sebagai “genting.”

Lebih awal pada bulan itu, jurucakap tentera darat Pentagon, Mejar Jeneral Patrick Ryder, memberi amaran bahawa tentera sedang kehabisan pilihan “untuk mengisi semula stok.”

Walaupun Biden secara awam menjanjikan sokongan untuk Kiev “selama yang diperlukan,” beberapa Republikan dan media telah mempersoalkan strategi sedia ada Washington, memandangkan serangan balas besar-besaran Ukraine ternyata gagal. Valery Zaluzhny, jeneral tertinggi Ukraine, mengakui pada tahun lalu bahawa konflik itu “dalam kebuntuan.”

Pegawai EU juga semakin mengakui bahawa penghantaran senjata ke Ukraine telah tertangguh disebabkan isu-isu pengeluaran dan logistik.

“Eropah tidak tahu bagaimana berperang,” Menteri Luar Ukraine Dmitry Kuleba berkata dalam temu bual terkini. “Sayangnya, rakan-rakan kita terlalu banyak masa membincangkan bagaimana dan bila untuk meningkatkan pengeluaran senjata dan peluru mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.