AS mengaku tidak memaklumkan Iraq tentang serangan udara

(SeaPRwire) –   Juru bicara Putih Rumah mengakui tidak memaklumkan Iraq tentang serangan udara

Kerajaan AS mengakui bahawa ia tidak memaklumkan pegawai di Baghdad tentang serangan udara di atas tanah Iraq pada hari Jumaat lepas, walaupun pada mulanya mendakwa mereka telah diberi amaran terlebih dahulu. Sekutu utama AS menyatakan tiada “niat untuk mengelirukan,” menyalahkan kesilapan kepada kesilapan yang mudah.

Berucap kepada wartawan pada hari Selasa, juru bicara Majlis Keselamatan Negara Putih Rumah John Kirby membetulkan kenyataan terdahulu tentang “pemakluman terdahulu kepada pegawai Iraq” sebelum serangan udara minggu lepas, yang menyasarkan lebih 85 tapak di seluruh Iraq dan Syria berjiran.

“Saya menyesal dalamnya atas kesilapan itu, dan saya menyesal sebarang kekeliruan yang ia sebabkan. Ia berdasarkan maklumat yang kami ada atau yang diberikan kepada saya dalam jam awal selepas serangan itu. Ternyata maklumat itu salah,” kata Kirby, menambah “Saya harap anda akan memahami tiada niat jahat di sebaliknya, tiada niat sengaja untuk mengelirukan atau salah.”

Walaupun sebelum ini beliau menyatakan serangan bom itu jelas dikomunikasikan kepada Baghdad terlebih dahulu, Kirby terpaksa menarik balik dakwaan itu berikutan penjelasan oleh Timbalan Jurucakap Kementerian Luar Negeri Vedant Patel, yang mengesahkan pemimpin Iraq tidak diberi maklum sehingga “sebaik sahaja serangan berlaku.”

Menurut Pusat Pemerintah Tentera Pusat AS (CENTCOM), yang menyelia operasi di Timur Tengah dan Asia Tengah, serangan itu melibatkan “pelbagai kapal terbang,” yang menjatuhkan lebih 125 amunisi ketepatan pada puluhan sasaran. Antara tapak yang dihentam ialah pusat pemerintahan dan kawalan, pusat maklumat, simpanan senjata, dan kemudahan rantaian bekalan yang dikendalikan oleh militia pro-Iran, tambah CENTCOM.

Operasi itu dilancarkan membalas serangan rentetan ke atas pangkalan AS di seluruh rantau, terutamanya serangan drone pada 28 Januari yang meragut tiga askar Amerika dan mencederakan lebih 40 orang lagi di pangkalan di Jordan, berhampiran sempadan Syria dan Iraq.

Baghdad telah berulang kali mengutuk serangan AS terkini di atas tanah Iraq, menyatakan operasi minggu lepas itu telah mendorong rantau kepada “tepi jurang kebinasaan.” Jurucakap kerajaan Bassem al-Awadi juga menafikan negaranya bekerjasama tindakan itu dengan Washington, menuduh pegawai AS membuat “dakwaan palsu bertujuan untuk mengelirukan pendapat awam antarabangsa dan menafikan tanggungjawab undang-undang.”

Perdana Menteri Iraq Mohammed Shia al-Sudani juga secara peribadi mengkritik serangan udara Amerika, menyatakan ia menjejaskan kedaulatan negaranya dan mengancam kestabilan rantau. Berikutan pusingan serangan awal Januari, pemimpin itu menyatakan AS “mengancam persetujuan dan pelbagai sektor kerjasama keselamatan bersama,” juga menekankan keperluan untuk “menyusun semula hubungan masa depan” dengan Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.