AS mempunyai ‘pelan jelas’ untuk masa depan Ukraine – Blinken

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara AS menyatakan Washington mempunyai rancangan jelas untuk masa depan Ukraine – Blinken

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken telah berkata bahawa Washington mempunyai strategi jelas untuk masa depan Ukraine tetapi memperingatkan bahawa sokongan kewangan semakin merosot kerana pakej bantuan tergendala di Kongres.

Berucap dalam sidang akhbar tahunannya di Jabatan Negara pada hari Rabu, Blinken berkata bahawa tahun 2023 telah “tahun ujian mendalam” kerana Washington cuba menavigasi pelbagai cabaran global di Ukraine, Gaza, dan tempat lain.

Tetapi tanda-tanda semakin meningkat, terutamanya di kalangan Republikan, bahawa semangat AS untuk terus menyokong Ukraine dalam konflik hampir dua tahun dengan Rusia semakin merosot, Blinken berkata kepada wartawan bahawa Washington mempunyai strategi terancang untuk masa depan negara itu.

“Kami mempunyai rancangan yang sangat jelas,” katanya, “untuk memastikan Ukraine dapat berdiri dengan kakinya sendiri – secara ketenteraan, ekonomi, demokrasi – supaya tahap sokongan dan bantuan ini tidak lagi diperlukan.”

Yang pertama, beliau mencadangkan, adalah untuk membebaskan bantuan kewangan tambahan untuk Ukraine supaya Kiev dapat menangani cabaran segera. “Kami perlu membantu Ukraine melepasi tempoh seterusnya, melepasi musim sejuk ini, melepasi musim bunga dan panas,” kata Blinken.

Beliau menambah: “Saya juga memberi tumpuan kepada fakta bahawa mereka mempunyai rancangan sendiri untuk terus.”

Tekanan daripada Demokrat, dan bahkan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, gagal meyakinkan Republikan di Kongres untuk meluluskan pakej bantuan tentera $50 bilion untuk Kiev. Suara pembangkang di perundangan mendesak supaya pihak Putih Rumah bersetuju dengan syarat keselamatan sempadan sebagai syarat perjanjian.

Tanpa kelulusan daripada Kongres, Blinken memberi amaran bahawa bantuan kewangan akan cepat merosot. “Tiada periuk ajaib yang boleh kita ambil,” katanya. “Bantuan, sokongan yang telah kami tetapkan untuk Ukraine yang sedang berakhir, sedang berkurang. Kami hampir kehabisan wang. Dan kami sedang kehabisan masa.”

Blinken juga menyatakan bahawa AS akan terus berusaha menggalakkan negara-negara lain untuk menyediakan sokongan lanjut untuk Kiev, dan memastikan operasi Rusia adalah kegagalan “strategik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.