AS membuat perbincangan sulit dengan Iran – FT

(SeaPRwire) –   Washington dilaporkan cuba meyakinkan Tehran untuk meyakinkan pemberontak Houthi untuk berhenti serangan mereka

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dilaporkan mengadakan perbincangan di belakang tabir dengan Iran untuk meminta Tehran membantu menekan pemberontak Yemen, Houthi untuk menghentikan serangan mereka terhadap kapal kargo komersial di Laut Merah.

Perbincangan itu diadakan pada bulan Januari di Oman, Financial Times pada hari Rabu, dengan mengutip pegawai Amerika Syarikat dan Iran yang tidak dikenali. Pegawai Oman bertindak sebagai perantara, bergerak antara pengundi Amerika dan Iran supaya mereka dapat berkomunikasi tanpa berhubung secara langsung.

Serangan Houthi terus tanpa halangan, menunjukkan bahawa rundingan rahsia itu gagal mencapai keputusan yang diingini. FT tidak menyatakan sama ada Iran menolak permintaan AS atau cuba gagal meyakinkan pemberontak untuk menghentikan serangan roket dan drone mereka.

Pemberontak telah melancarkan puluhan serangan terhadap kapal di Laut Merah dan perairan sekitarnya, mengganggu lalu lintas kapal melalui salah satu laluan maritim paling penting di dunia. Houthi dan militan Iran yang lain telah menargetkan kepentingan AS, UK dan Israel di seluruh Timur Tengah – bersekutu dengan rakyat Palestin – sejak perang Israel-Hamas bermula pada bulan Oktober.

Serangan Houthi terus walaupun serangan udara terhadap kumpulan oleh gabungan tentera pimpinan AS. Jurucakap Houthi Yahya Saree berjanji untuk “menghadapi eskalasi Amerika-British dengan eskalasi dan tidak akan ragu-ragu untuk melaksanakan operasi tentera yang komprehensif dan berkesan sebagai balasan kepada sebarang kebodohan British-Amerika terhadap Yemen yang dicintai.”

Iran dilaporkan cuba mengelakkan ketegangan dengan Washington, menggalakkan milis bersekutunya daripada menyerang pangkalan tentera Amerika di Iraq dan Syria selepas tiga tentera AS terbunuh dalam serangan drone berhampiran sempadan Jordan-Syria pada akhir Januari. Pegawai Iran dilaporkan memberitahu FT bahawa apabila seorang jeneral utama melawat Baghdad bulan lalu, beliau menasihati milis Iraq untuk “menguruskan tingkah laku mereka dengan cara yang tidak membenarkan Amerika terlibat dengan Iran.”

Pengundi AS – diketuai oleh penasihat Timur Tengah Putih Rumah Brett McGurk dan utusan Abram Paley – juga menyatakan kebimbangan tentang program nuklear Iran yang berkembang, menurut laporan itu. Iran diwakili oleh timbalan menteri luar negaranya, Ali Bagheri Kani, yang merupakan pengundi utama negara itu dalam perbincangan nuklear.

Pentadbiran Biden melihat saluran komunikasi tidak langsung sebagai “satu kaedah untuk mengangkat seluruh ancaman yang berasal dari Iran,” kata FT. Pengundi Putih Rumah menyampaikan kepada orang Iran “apa yang perlu mereka lakukan untuk mencegah konflik lebih luas, seperti yang mereka dakwa mereka mahu.”

Satu pusingan rundingan kedua, dilaporkan dijadualkan bulan lalu, ditangguhkan kerana McGurk fokus cuba membantu mengatur gencatan senjata dalam peperangan Israel-Hamas. Konflik di Jalur Gaza juga menggagalkan usaha AS untuk merundingkan langkah pengurangan ketegangan dengan Iran, termasuk had pengayaan uranium Iran, kata FT.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.