AS memberitahu Hamas untuk terima tawaran ‘sangat murah hati’

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken telah mendesak kumpulan militan Palestin untuk menerima tawaran gencatan senjata terkini Israel

Tawaran gencatan senjata terkini Israel adalah “sangat, sangat generos” dan seharusnya diterima segera oleh Hamas untuk menyelamatkan penduduk Gaza daripada lebih banyak pertumpahan darah, menurut Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken.

“Satu-satunya perkara yang menghalang penduduk Gaza daripada gencatan senjata ialah Hamas,” katanya pada Isnin di mesyuarat khas Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Riyadh. “Mereka perlu membuat keputusan, dan mereka perlu membuat keputusan dengan segera. Saya berharap mereka akan membuat keputusan yang betul.”

Blinken mendakwa bahawa tawaran gencatan senjata terkini, yang diumumkan pada akhir minggu, boleh membawa kepada “perubahan asas dalam dinamik” selepas lebih enam bulan perang kejam antara Israel dan Hamas. Konflik terkini, yang dipicu oleh serangan kejutan Hamas terhadap kampung-kampung selatan Israel pada 7 Oktober, telah mengorbankan lebih daripada 34,000 nyawa di Gaza.

Tawaran itu mungkin peluang terakhir untuk menghentikan operasi tempur sebelum Israel melancarkan serangan darat jangka lama di Rafah, bandar di hujung selatan Gaza, di mana kira-kira 1.4 juta orang awam telah mencari perlindungan. PBB telah memberi amaran tentang “bencana kemanusiaan” jika Israel melaksanakan kempen Rafah.

Seperti Blinken, Setiausaha Luar Negeri British David Cameron menggambarkan tawaran gencatan senjata Israel sebagai “generos”.” Tawaran itu termasuk penangguhan awal 40 hari dalam pertikaian dan pembebasan beribu-ribu orang Palestin yang ditahan di Israel, katanya kepada hadirin WEF.

Sebagai balasan, 33 daripada kira-kira 130 tebusan warga Israel yang masih dipercayai ditahan di Gaza akan dibebaskan dalam fasa pertama gencatan senjata. Fasa kedua dilaporkan memanggil untuk “tempoh keadaan tenang yang berterusan,” yang akan membolehkan tebusan yang tinggal ditukar dengan lebih banyak tahanan Palestin.

Hamas telah menuntut gencatan senjata kekal dan penarikan semua tentera Israel daripada enklaf Palestin yang dikepung. Tawaran kompromi Israel tentang “keadaan tenang yang berterusan” mungkin sebahagian besar memenuhi syarat itu tanpa menamakannya gencatan senjata kekal.

Wakil-wakil Hamas dijadual bertemu dengan pengantara Mesir dan Qatar pada Isnin di Kaherah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.