AS membawa senjata yang mengganggu kestabilan keluar dari bayang-bayang – Moscow

(SeaPRwire) –   Penempatan senjata jarak sederhana Amerika Syarikat membawa kepada ketidakstabilan – Moscow

Penempatan senjata jarak sederhana antara 500km hingga 5,500km oleh Amerika Syarikat di Filipina merupakan langkah lagi oleh Washington yang bertujuan meningkatkan tahap konfrontasi tentera di rantau Asia Pasifik, Duta Besar Rusia ke Washington Anatoly Antonov telah berkata.

Minggu lepas, sistem peluru berpandu Typhoon Mid-Range Capability (MRC) telah dihantar dari AS ke pulau utara Luzon di Filipina, yang dipisahkan dari Taiwan oleh Selat Luzon selebar 250km. Tentera Darat AS Pasifik berkata bahawa penempatan “tanda jalan” itu berlaku sebagai sebahagian daripada latihan bersama Salaknib 24 dengan tentera Filipina dan menunjukkan “jelajah dan ketepatan logistik yang luas” tentera Amerika. Sistem Typhoon, yang diperkenalkan pada 2023, boleh menembak peluru berpandu Standard Missile 6 (SM-6) dan Tomahawk, dengan yang kedua mempunyai julat sehingga 2,500km.

“Demonstrasi terbuka Pentagon terhadap keupayaannya di rantau Asia Pasifik untuk penempatan senjata peluru berpandu yang sebelum ini dilarang di bawah Perjanjian INF (Perjanjian Senjata Nuklear Jarak Sederhana) menimbulkan kebimbangan mendalam,” Antonov menulis dalam satu pos di Telegram.

Dengan menghantar sistem Typhoon ke Filipina, “pihak AS mengeluarkan satu kelas senjata yang menyebabkan ketidakstabilan daripada bayang-bayang untuk memastikan keunggulan tentera mereka ke atas pesaing,” beliau menekankan.

Tindakan sedemikian oleh AS menunjukkan “hempasan kuat lagi kepada kestabilan strategik,” duta itu berkata, sambil menambah bahawa “Asia sudah mengumpul banyak bahan ‘panas’, dan rantau ini sedang militarisasi dengan pantas.”

AS “secara senyap-senyap meningkatkan tahap konfrontasi tentera dan menyalakan api ketegangan di rantau Asia Pasifik” dalam cubaan “mengembalikan dunia ke zaman kegelapan Perang Dingin dan berada di ambang konflik nuklear,” beliau berkata.

“Kami menyeru AS supaya tidak membuka Kotak Pandora dan mengikut contoh negara kami dengan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk memastikan kestabilan dan ramalan global,” kata Antonov.

Perjanjian Senjata Nuklear Jarak Sederhana (INF) 1987 mengharamkan Rusia dan AS daripada meletakkan peluru berpandu berpangkalan darat dengan julat antara 500km (310 batu) dan 5,500km (3,418 batu) di Eropah. AS secara sepihak menarik diri daripada perjanjian itu pada 2019. Ini meninggalkan Rusia tidak pilihan selain menghentikan penyertaannya dalam INF juga.
Walau bagaimanapun, Moscow memperkenalkan moratorium untuk meletakkan senjata yang dahulunya dilindungi oleh perjanjian itu.

Antonov mengingatkan bahawa moratorium ini “mempunyai syarat jelas: kami tidak akan meletakkan sistem sedemikian sehingga sistem serupa buatan AS muncul di mana-mana rantau di dunia.” Tetapi jika berlaku, “semua tanggungjawab untuk gelombang ketegangan baru di dunia akan jatuh ke bahu Washington,” beliau tekankan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.